Belföld

Így választhatunk 2014-ben

voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)
voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)

A kormány tervei szerint elsősorban a választási irodákban lehetne feliratkozni a 2014-es országgyűlési választásokra, és indokolt esetben akár mozgó ügyintézési rendszer is segítheti az előzetes feliratkozást - mondta el a Magyar Nemzetnek Navracsics Tibor.

A lapnak arra a kérdésére, hogy a járási hivatalok kapnak-e majd bármilyen szerepet a választási feliratkozás rendszerében, a miniszterelnök-helyettes azt mondta: elképzeléseik szerint a választási intézményrendszer – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a választókerületekhez igazodna, és döntő részben nem a járási hivatali rendszerben működne. Ugyanakkor a kérdésben még nem született végleges döntés.

“Annyi bizonyos, ha előírjuk a választópolgárok feliratkozását, akkor az államnak meg kell szerveznie, hogy mindenki a lehető legegyszerűbben intézhesse azt” – mondta Navracsics. Arra a kérdésre, hogy a feliratkozásnál alkalmaznák-e a választásoknál megismert mozgóurnás rendszert, a politikus úgy felelt: “el kell gondolkoznunk ezen a lehetőségen is”.

Orbán Viktor egy július végi rádióműsorban beszélt először arról, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál. Eszerint csak azok szerepelnek majd a választási névjegyzékben, akik jóval a voksolás előtt jelzik részvételi szándékukat. Az ötlet nem aratott sikert az ellenzéki pártok körében, és a szakértők sincsenek elragadtatva tőle. Az elképzelésről szeptemberben dönt a parlament. Navracsics Tibor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán reggel elmondta, az előzetes regisztráció bevezetéséről szóló javaslatot képviselői indítványként nyújthatják majd be.

A politikus arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy az előzetes regisztráció miatti alacsony részvétel okán csökken a következő kormány legitimációja, azt mondta: egyrészt nem biztos abban, hogy kevesebben szavaznak majd, másrészt pedig szerinte a legitimáció “nem darabszámtól függ”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik