Belföld

Felavatták Gunda Béla néprajztudós emléktábláját

Emléktábla-avatással emlékeztek vasárnap délután az Országzászló téren Gunda Béla néprajztudósra, egyetemi tanárra, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjára.

A Szent István Király Múzeum falán Marosi Arnold múzeumalapító, egykori múzeumigazgató tavaly állított táblája mellé most egy újabb tudósnak állítottak emléket a panteonsorozat részeként.

Az ünnepségen a vendégeket Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója köszöntötte, majd beszédet mondott Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés és a Fejér Megyei Múzeumegyesület elnöke, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Az ünnepi köszöntőket követően leleplezték a Nagy Benedek szobrászművész által készített emléktáblát.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében arra kérte a hallgatóságot, hogy a hétköznapokban is néha álljanak meg az elhelyezett emléktáblák előtt, amelyek kötelezettséget és felelősséget rónak ránk, mert, mint fogalmazott, elődeink vigyázó szeme figyel minket.

Vargha Tamás, megyei közgyűlési elnök beszédében méltatta Gunda Bélát, majd úgy fogalmazott, „nincs rá törvény, nem írja elő a szervezeti és működési szabályzat… de egy magára valamit is adó közösség – egy város, egy intézmény – nem engedheti, hogy a nagy elődök emléke feledésbe merüljön. A tudós ember és tanár magatartásával, műveivel, egész munkásságával az örökös szellemi készenlétből, a naprakész tudás hatalmából, az újrakezdés képességének erejéből ad ma is példát mindnyájunknak.”

„Bár életüket befejezték, mégis némán is beszélnek” – a pannonhalmi levéltár falán olvasható feliratot Gunda Bélára emlékezve idézte Vargha Tamás, zárásul hozzátéve, hogy majd e gondolatok jegyében helyezzék a múzeumi panteon további darabjait az épület falára.

A beszédeket követően leleplezték az emléktáblát, és előbb dr. Paládi-Kovács Attila, a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusa, a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának elnöke, majd dr. Lukács László főmuzeológus, egyetemi tanár tartott előadást egykori tanítványként Gunda Béláról.

A professzorok előadásait követően Vargha Tamás és dr. Cser-Palkovics András a megye és a város önkormányzata nevében koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Az ünnepségen közreműködött a Bakony Népzenei Együttes. Az avatóünnepség után Braila Mária könyvtáros tartott szakvezetést a Marosi Arnold Látványtárban. A „Tárgyalkotó hagyomány – Fejezetek Fejér megye néprajzából” című néprajzi állandó kiállítás belépődíj nélkül látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik