Belföld

Megdorgálta az államot az ÁSZ

ász (állami számvevőszék)
ász (állami számvevőszék)

A közlekedéspolitika hiányáról, az elmaradó útfelújításokról és a MÁV-nál zajló követhetetlen pénzmozgásokról szól az Állami Számvevőszék kedden közzétett, több mint 70 oldalas jelentése.

Magyarországon nincs jogszabályban elfogadott közlekedéspolitikai koncepció és stratégia, amely rögzítené az állami feladatokat, a szükséges forrásokat. Ezt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője közölte a közutak javításáról, állapotáról, illetve a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerének ellenőrzéséről készített jelentéseket ismertető sajtótájékoztatóján.

Makkai Mária ismertetése szerint 2006. és 2011. első féléve között a közutak állapotában ugyan kismértékű javulás volt, de lényeges változás nem történt. Az utak burkolata nem megfelelő, háttérbe szorult az útfejlesztések mögött az útfelújítás, a szűkös anyagi lehetőségek ellenére a gazdaságossági szempontok nem érvényesültek.

A MÁV gazdálkodásának vizsgálatakor az derült ki, hogy a 2006-2008 közötti szervezeti átalakítások után sem csökkentek az állami támogatások, a MÁV és leányvállalatainak likviditási helyzete nem állt helyre, s megnőtt a vezetői beosztások száma. A humán költségek aránya 2007-ben 32 százalékkal, 2010-ben pedig 45 százalékkal gyarapodott.

A helyzetet az ÁSZ szerint az is bonyolítja, hogy a MÁV csoport ingatlanjainak jogi helyzete 1993 óta rendezetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik