Belföld

Vizsgálat a 60 milliárdos projekt csúszása miatt

lézer (lézer, )
lézer (lézer, )

Tizennégy hónap alatt nem volt képes az állami ELI-HU Nonprofit Kft. elkészíteni a szegedi lézerprojekt uniós pályázatát, és a szakmai csapat sem állt fel. Lemondott a projekt tudományos vezetője, Krausz Ferenc fizikus - írja a Magyar Hírlap.

„Elképzelni sem tudom, mi tarthat tizennégy hónapig azon a pályázaton, amelyet mind a cseh, mind a román kollégáinknak sikerült néhány hónappal kormányaik döntését követően beadniuk” – írta július 24-én kelt felmondólevelében Krausz Ferenc, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézerkutató-központ tudományos vezetője, az állami ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese.

Krausz Ferenc fizikus Németországban él, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

A Magyar Hírlap birtokába került dokumentumban Krausz Ferenc kifejti, lehetetlenné vált a projektcélok megvalósítása 2015 végéig. Így az csak a következő, 2013–2020 közötti EU-s költségvetés keretein belül fejezhető be. Krausz Ferenc szerint nem csak a pályázat elnyerésében kerültünk a cseh és a román partnerekhez képest „alig behozható hátrányba”.

A csehek például már százfős kutató-mérnök csapattal dolgoznak, itthon viszont a nagyberuházást menedzselő, kilencven százalékban állami kézben lévő projektcég, az ELI-HU Nonprofit Kft. még a tudományos-technikai igazgató kinevezésig sem jutott el. „Még ennél is nagyobb probléma – folytatja Krausz –, hogy a jelentős számú nemzetközi hírnevű otthoni lézerfizikust sem sikerült bevonni a projekt előkészítésébe. Ez érthetetlen, különösen annak ismeretében, hogy a segítségüket aktívan felajánlották.

Krausz Ferenc már többször is jelezte aggályait az ELI-HU ügyvezető igazgatójának, Lehrner Lórántnak, de mint írta, semmilyen jelét nem adták, hogy a tanácsaira szükség lenne. „Az elkövetett mulasztásokért és azok várható súlyos következményeiért ezért semmiféle (rész)felelősséget vállalni nem tudok, és a történtek után várható jövőbeni hibákért a jövőben sem kívánok” – áll Krausz Ferenc levelében.

A kormányszóvivői iroda a múlt héten tette közzé, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság meglepődött a tudományos vezető távozásán, és augusztus 31-ig teljes felülvizsgálatot kezd a tudományos nagyberuházás kapcsán. Szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát is.

Az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette a lézerkutató-központ előkészítését, ez pedig maga a kormány – jelentette ki az MTI-nek Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere. Botka érthetetlennek nevezte a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság megállapításait, és felszólította a kormányt, folytassa a projekt előkészítését. Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a kormánynak minden formális vizsgálat nélkül is lehetősége van kideríteni, mitől csúszik a tudományos nagyberuházás megkezdése.

Szegeden jöhet majd létre a világ legrövidebb fényvillanásait előállító attoszekundumos technológia. A magyar kutatóközpont ezzel egyedülálló lehetne a világon. A kormány 64 milliárd forintot fordít a beruházásra az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre hárommilliárd forint áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik