Belföld

Tönkretenné volt dolgozóit a NeoFM új tulaja

NeoFM(960x640).jpg (neo fm)
NeoFM(960x640).jpg (neo fm)

Piros pecsét szerepel az egykori rádiósok kilépőpapírjain. Az új főnök kártérítést szeretne, a volt munkavállalók szerint alaptalanul.

„Figyelem! Munkavállaló által szándékosan okozott kárral kapcsolatosan vele szembeni kártérítési eljárás van folyamatban.” Ez a piros betűs szöveg szerepel azokon a kilépőpapírokon, melyeket hétfőn kaptak kézhez a NeoFM egykori dolgozói. A szöveget pecséttel nyomták a dokumentumokra, a pecsétet Medveczky Mihály készíttette. A jogász – akinek ügyvédi tevékenységét a kamara hónapokkal ezelőtt felfüggesztette – annak a Dr. M-Media Kft.-nek a tulajdonosa, amely nemrég öt forintért megvásárolta a NeoFM-et.

A rádió dolgozói múlt héten mondtak fel az elmaradt munkabérek, valamint az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzet, körülmények és a tulajdonos szakmai jövőképe miatt. Berényi Attila, az ex-neósok nevében nyilatkozó volt hírigazgató szerint a kilépőpapírokkal Medveczky tönkre akarja tenni az egykori munkavállalók jövőjét. Hisz – mint fogalmazott – ki fogja őket úgy alkalmazni, hogy egy ilyen, piros pecsét van a kilépőpapírjaikon. A helyzetbe nem nyugszanak bele, ügyvédjeik jelenleg is dolgoznak a válaszon.

A rádiótulajdonos Medveczky álláspontja, hogy a volt dolgozók kárt okoztak a Neónak, ugyanis – szerinte legalábbis – az adás lebonyolításhoz nélkülözhetetlen kódok, illetve technikai és egyéb, munkaköreikkel kapcsolatos információk visszatartása miatt némult el a rádió a múlt héten.

Berényi Attila ezzel szemben azt mondja, a dolgozók szerették volna az információkat átadni, kérték Medveczkyt, hogy biztosítson időpontot és szakembert ehhez, de az új tulaj ezt nem tette meg. A hírigazgató úgy véli, teljesen alaptalanok Medveczky követelései, hisz a munkavállalók többször is figyelmeztették, ha nem fizeti ki 2-4 havi munkabérüket, úgy felmondanak. Berényi hangsúlyozza: az egykori rádiósok jó szándékát jelzi az is, hogy a Neo adását a felmondás után még két napig előre elkészítették.

A Hír24 már többször is kereste Medveczky Mihályt, hogy megtudja, mi lesz a Neo sorsa. Az újdonsült rádiótulajdonos múlt héten azt mondta, még azon a héten, pénteken, sajtótájékoztatón ismerteti terveit. Ez elmaradt, ám született egy ígéret egy készülő közleményről. Egyelőre azonban erről sincs hír. Hétfőn kerestük a rádió új vezérigazgatóját, Németh Tibort, de érdeklődésünkre annyit mondott, ő nem nyilatkozhat a Neóról, várjuk meg a közleményt.

Hogy jelenleg kik üzemeltetik a NeoFM-et, arról néhány konkrét néven kívül egyelőre csak pletykák vannak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács június 20-án mondta fel a kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási szerződését, azzal az indokkal, hogy a menedzsment nem élt a számára kidolgozott, az adósság rendezését célzó mentőcsomaggal. A rádió akkori tulajdonosa mintegy hatszázmillió forint műsorszolgáltatási díjat és – a halmozódó tartozás miatt korábban kiszabott – bírságot nem fizetett be, illetve nem tette le a szerződésben vállalt százötvenmilliós bankgaranciát. Később csődvédelmet kért, és ötszázmilliós váltót ajánlott fel tartozása fejében, ám ezt a hatóság nem fogadta el.

A Neót nem sokkal később öt forintért – plusz az adósság átvállalásáért – megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. Medveczky az [origo] összeállítása szerint a „semmiből bukkant fel”, a Neo mára felmondott dogozói semmit nem tudnak róla. A lap azt írja, a Zalatnay Sarolta jogi képviselőjeként ismert ügyvéd nemcsak a hatóság felé fennálló tartozás rendezését ígérte meg, hanem az elmaradó fizetésekkel kapcsolatban is sokáig hitegette a stábot, de közben a szerkesztőségben nem volt már WC-papír, kiégtek a lámpák, és nem lehetett nyomtatni sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik