Belföld

Üzenet a jövőnek

Új dokumentumokkal visszahelyezik a Hódmezővásárhelyen talált régi időkapszulát.

A hódmezővásárhelyi görögkeleti templom tavaly kezdődött felújításakor az építők a torony csúcsát díszítő gömbben egy, a múlt üzeneteit rejtő bádog hengerre bukkantak. A Tornyai János Múzeum sajtóreferense, Elek András a Szeged24-nek közölte: az időkapszula 13 különböző emlékiratot és feljegyzést tartalmazott az 1848 és 1929 közötti időszakból.

//login.24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/08/11/A-vasarhelyi-idokapszula(210x140).jpg

A gondosan restaurált dokumentumok – a “régi hagyományoknak” megfelelően – a jelenlegi felújításról szóló feljegyzésekkel együtt kerültek vissza a légmentesen lezárt hengerbe. Almási István alpolgármester és Sévity Lázárné a helyi ortodox közösség gondnoka a kivitelezőnek hétfőn nyilvánosan adja át az időkapszulát -tájékoztatott Elek András.

Mit rejt az időkapszula?

A templom csúcsdíszében talált időkapszulában a szakemberek 13 darab magyar és szerb nyelven írott dokumentumot találtak, melyet az egyház egykori vezetői és a templomfelújítások alkalmával itt dolgozó mesterek hagytak az utókorra. Ezeket a templomon végzett, jelentősebb felújítási munkálatok alkalmával helyezték el. Amikor a korábbi iratokat megtalálták, azokat mindig újabb emlékekkel kiegészítve tették vissza.

//login.24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/08/11/A-vasarhelyi-gorogkeleti-templom-kupolaja(280x186).jpg

Az első iratokat Davidovits Péter készíthette, ahogy a feljegyzésen is olvasható: “Örök emlékül” a templomtorony újjáépítése és a gömb valamint a kereszt elhelyezésének alkalmából 1848. május 22-én.

A régi dokumentumokat most a hagyományoknak megfelelően kiegészítették a jelen üzeneteivel, így az időkapszulába került Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetőinek, valamint a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspökének feljegyzése is. Az iratok azonban nem lesznek “titkosítva”, mivel a templom felújítását és újraszentelését követően bárki megtekintheti az időkapszula dokumentumainak másolatait a vásárhelyi görögkeleti templomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik