Belföld

Ez volt az utolsó békeév a tankönyvpiacon

kiss jános tamás (kiss jános tamás, nemzeti tankönyvkiadó, tankönyv, )
kiss jános tamás (kiss jános tamás, nemzeti tankönyvkiadó, tankönyv, )

Nincs pontos adat a tankönyvpiacról, de az biztos, hogy még mindig minimum 12-13 milliárdos forgalmat bonyolítanak a kiadók. Már útban vannak az iskolákba – most utoljára a régi rendszer szerint – a tankönyvek.

A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) például közel négymillió tankönyv kiszállítását kezdte meg az intézményekbe – közölte Kiss János Tamás. A kiadó vezérigazgatója elmondta: a tankönyvjegyzéken idén 3832 kiadvány szerepel (ezek kisebb része tankönyv, a többi a különböző munkafüzet, atlasz, szöveggyűjtemény, függvénytáblázat stb.), amelyből 980 az NTK kiadványa.


Fotók: kummer János

Mint Kiss lapunk kérdésére elmondta, tapasztalataik szerint a pedagógusok általában 2-3 kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül, így bizonyos tárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát 2-3 tankönyv fedi le. A pedagógusok ragaszkodnak azokhoz a tankönyvekhez, amiket megszoktak, megszerettek, ritkán cserélgetik azokat. Mint mondta, éppen ezért nem számít arra, hogy az új szabályozásokból eredő tankönyvszámszűkítés miatt drasztikusan megváltozna a piac.

Tény, hogy a következő hónapokon sok múlik a kiadók jövőbeni piaci helyzete szempontjából, hiszen néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a kerettanterveket, és ezekhez rohammunkában kell megírni a tankönyveket, vagy a már meglévő kiadványokat átalakítani az új tartalmi követelményeknek. Jövő szeptemberre ugyanis az 1., 5., és 9. évfolyamon már ezekből az új kiadványokból kell tanulniuk a diákoknak. És addig nem csak meg kell írni, de el is kell fogadtatni a tankönyveket. Ebben a versengésben, aki veszít, nagyot veszt, hiszen az biztosra vehető, hogy az új szabályok miatt jó néhány kiadó kénytelen lesz „beadni a kulcsot”.

Az NTK jó helyzetben van, mert több mint ezer szerzővel, közel ezer grafikussal, illusztrátorral, korrektorral és lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A szakembergárda ugrásra készen várja a kerettantervek megjelenését – mondta Kiss János Tamás.

A tankönyvpiacról nincs egységes statisztika, senki nem tudja pontosan, mekkora üzletről van szó. Más-más számokat olvasni a Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, a KSH, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete és a NTK saját adataiban. A vezérigazgató ugyanakkor a különböző adatok alapján úgy becsüli, hogy az elmúlt évre 12-13 milliárdra zsugorodott a tankönyvpiac. Ennek oka a gyereklétszám-csökkenésben (2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma), és a családok teherbíró-képességében, a tartós tankönyvek terjedésében keresendő.


Kiszállításra készen a Nemzeti Tankönyvkiadó raktárában

Ez utóbbi egyébként kormányzati szándék is, a közeljövőben tartós tankönyveket kell készíteni, amit az állam ingyen ad majd a diákoknak. Ez bevételkiesést okoz a (talpon maradt) kiadóknak, ugyanakkor Kiss azt is hozzátette, hogy „cserébe” kiszámítható üzletet. Az eddigi tapasztalatok alapján átlag négy év használatot bírnak a tartós tankönyvek, és 10-25 százalékos az amortizáció.

Kiss János Tamás emlékeztetett arra is, hogy ez az utolsó tanévkezdés, amire még a „régi rendszer szerint” érkeznek meg az iskolákba a tankönyvek. Október 1-től ugyanis a tankönyvellátás szervezését és a tankönyvek árainak kikalkulálását is a Könyvtárellátó Nonprofit kft. veszi át, amely az állam nevében szervezi a továbbiakban az iskolai tankönyvellátást.

Kiss János Tamás kérdésünkre leszögezte, idén is mindenki meg fogja kapni az NTK-tól rendelt tankönyveket. Tavaly több kiadó nem szállította ki a fizetési hátralékkal küzdő iskoláknak tanév elején a kiadványokat, mint írtuk, az NTK akkor sem csatlakozott a bojkotthoz. A vezérigazgató elmondta, hogy nem a fizetőkészséggel volt baj, hanem a lehetőségekkel. Azóta azonban különböző megállapodásokkal minden vitás kérdést rendezni tudtak az iskolákkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik