Belföld

Összeomlik szeptemberben a közoktatás?

A Pedagógusok Szakszervezete szerint itt a vég, ha életbe lép a köznevelési és a szakképzési törvény.

Egy évvel el kell halasztani a két jogszabály startját annak érdekében, hogy a kormányzat és a szakmai szervezetek megállapodhassanak az átalakítás legvitatottabb pontjaiban – mondta csütörtökön az érdekképviselet elnöke. Galló Istvánné hozzátette: ezt követelik majd vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma épülete előtti megmozduláson.

Megítélése szerint mind a két törvény technikailag rossz és végrehajthatatlan, és a közoktatási helyettes államtitkár korábbi nyilatkozata szerint a kapcsolódó rendeletek csak szeptemberben jelennek meg. Az önkormányzati intézmények átvétele és a kötelező óraszámok esetleges emelése várhatóan elbocsátásokhoz vezet, nem kizárt, hogy 11 ezer álláshely szűnik meg az ágazatban.

Emellett a 16 évre csökkentett tankötelezettség, valamint az általános iskolát végzettek felének szakképzésbe irányítása további 7 ezer munkahelyet tehet nélkülözhetővé.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elismerte: a pedagógus-életpályamodell ugyan keresetnövekedést ígér, ugyanakkor nincs még egy olyan foglalkoztatási csoport, amely tagjainak feladatra való alkalmasságát ennyiszer vizsgálnák meg pályájuk során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik