Belföld

Büntetést kaphat, aki nem választ

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

Nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz, és az is kizártnak tekinthető, hogy az előzetesen feliratkozó, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következő voksolástól. Az még kérdés, hogy más módon büntetik-e majd őket - mondta a Magyar Nemzetnek a Fidesz szakpolitikusa.

Gulyás Gergely a lap megkeresésére közölte: nincs szó arról, hogy fél évvel csökkenteni akarná a választójogi korhatárt a Fidesz, 2014-től továbbra is csak a nagykorú magyar állampolgárok voksolhatnak majd. Ezzel cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint az is előfordulhat, hogy a 18 évesnél fiatalabbak is részt vehetnek majd a választásokon.

A fideszes politikus azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy azok a 18 év alattiak, akik a feliratkozás lezárása után, de még a választások előtt válnak nagykorúvá, részt vegyenek az előzetes regisztrációban.

Azt, hogy a voksolástól távol maradó polgárokat úgy szankcionálják, hogy elveszik tőlük a következő választáson való részvétel lehetőségét, kizártnak nevezte. Mint mondta, nincs végleges döntés azzal kapcsolatban, legyen-e valamilyen következménye – például pénzbüntetés – annak, ha valaki előzetesen feliratkozott a névjegyzékbe, de a választáson nem adja le szavazatát. A lap úgy tudja, hogy ennek, illetve a többi részletszabálynak a véglegesítése is a szeptemberi kihelyezett sárvári Fidesz-KDNP-frakcióülésen történhet meg.

Orbán Viktor július végén, a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást. Ennek értelmében csak az vehet részt az országgyűlési választásokon, aki részvételi szándékát előre jelzi. Az ötletet az ellenzéki pártok finoman szólva nem díjazták. A szocialisták egyeztetéseket követeltek, az LMP ledespotázta a kormányfőt, a Demokratikus Koalíció úgy vélte, a népharagtól retteg Orbán, míg a Jobbik inkább cenzust vezetne be.

Tóth Zoltán választási szakértő tegnap az ATV reggeli műsorában azt mondta, az előzetes regisztráció ellentétes az európai jogrendszerrel és a demokráciával. A szakember szerint ennek bevezetése újabb európai bizottsági eljárást vonhat maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik