Belföld

Haza akart jönni a Máltán eltűnt lány

ágnes (ágnes)
ágnes (ágnes)

Révész Ágnes azt tervezte, hogy hazautazik, és itthon ünnepli meg holnap, 19. születésnapját a családjával és a barátaival


Forrás: Facebook

“Poppym hol vagy????nagyon szeretünk!!! kérlek adj magadròl valami jelet!!!”, “Meg egy nap eltelt es semmi:'( valaki mondhatna mar valamit:(“, “Tud már vki vmit? már nem bírom ezt :( folyton Ő jár a fejemben…..h mi lehet vele” – a fiatal lány Facebook-oldalát nem sokkal eltűnésének híre után ellepték a barátok aggódó bejegyzései. Külön oldalt is létrehoztak a népszerű közösségi oldalon, de egyelőre mindenki csak találgat, vasárnap óta egyáltalán nem hallottak Ágnes felől.

A vörös hajú, kék szemű, vékony lány bébiszitternek utazott ki Máltán élő nagynénjéhez, és annak családjához négy hónappal ezelőtt. Barátnője, Erika azt meséli, internetes csevegéseik alkalmával a lány gyakran áradozott neki az ország szépségéről, és arról, mennyire jól érzi magát kint. Pénteken beszéltek utoljára: Ágnes azt tervezte, hazajön, és itthon ünnepli meg a születésnapját a családjával és a barátaival. A pénzt azonban a repülőjegyre végül nem sikerült összegyűjtenie.

Az eltűnt magyar lányt július 22-én látták utoljára a sziget északi részén található Qawra városában, amely Málta egyik leggyorsabban fejlődő városa. A vele összeépült Buġibbával együtt az ország egyik legfontosabb turistakörzetét alkotják, amely leginkább olcsó szállodáiról, éttermeiről és pubjairól ismert.


Qawra és Bugibba félszigete
Forrás: Google Maps

Erika azt mondja, barátságos, életvidám, megbízható lánynak ismeri Ágnest, és soha nem fordult elő korábban, hogy napokra eltűnt volna. Hamar összeismerkedett a többi kint élő magyarral, és amikor csak tehette, velük volt.

“Bár jól érezte magát Máltán, minden levelében megírta, hogy nagyon hiányzik neki a családja és a barátai. Ezért is tervezte, hogy hazalátogat egy kis időre. Pár nappal ezelőtt azt írta az egyik közös fotónk alá a Facebookon, hogy: ‘Lesz még közös képünk!’ Nagyon remélem, hogy igaza lesz! Elképzelésem sincs, hogy mi történhetett vele, de bízom benne, hogy épségben előkerül és hazajön” – mondja a lány barátnője.

Párjával vitázott?

A Blikk úgy tudja, eltűnése előtt Ági a párjával vitázott. Az édesanya a lapnak azt mesélte, lánya vasárnap délután kérte a fiút, hadd költözhessen hozzá, de a fiatalember elutasította. Ezek után Ágnest még látták, amint napnyugta előtt a tengerparton sétál, azóta azonban nyoma veszett.

Az anya bízik benne, hogy nincs baj, ösztönei azt súgják, lánya épségben előkerül.

Nem a magyar lány holttestét találták meg
Egy héten belül Ágnes már a második fiatal lány volt, aki eltűnt a szigeten. Július 17-én egy 17 éves orosz lánynak veszett nyoma, aki két nappal korábban érkezett Máltára, szüleivel. Feltehetően az ő holttestét találták meg a hatóságok kedden este a buliközpontnak számító Paceville-ben. Az első vizsgálatok szerint koponyatörés okozta a halálát, a rendőrség azt feltételezi, hogy egy közeli magas falról eshetett le.

Az emberi élet eszköz lett

Incze Zsuzsa 1994 óta szerkesztő-műsorvezetője a Csellengők című, eltűnt gyermekeket és felnőtteket kereső műsornak. Hangsúlyozza: mivel minden eset más, értelmetlen lenne általánosítani, és nehéz megmondani, mi történhetett a fiatallal. Egy azonban biztos: az elmúlt években a válság és a recesszió következtében felerősödtek a negatív tendenciák, a drog- és leánykereskedelem, illetve ezzel együtt a prostitúció is erőre kapott, és nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon.

„Az emberi élet ma már nem számít értéknek, sokkal inkább eszköz lett. Potenciálisan mindannyian ki vagyunk téve a veszélynek. A bűnelkövetők ugyanis nem válogatnak” – nyilatkozta korábban lapunknak a Csellengők háziasszonya, kiemelve Hollandia, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság mint célállomás szerepét.

„Minden ilyen esetben az idő a leghangsúlyosabb tényező, és egyúttal a legnagyobb ellenség is. A legfontosabb, hogy lehetőleg azonnal induljon meg a keresés, és akit csak tudunk, mozgósítsunk” – javasolta.

A külügy is figyeli a magyar lány ügyét

A Külügyminisztérium kapcsolatban áll a Máltán eltűnt magyar lány családjával – közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán. Kaleta Gábor elmondta: miután a Külügyminisztérium, illetve a római magyar konzulátus értesült arról, hogy egy magyar lányt keresnek a szigetországban, a római konzul felvette a kapcsolatot Magyarország Máltán élő tiszteletbeli konzuljával.

A magyar rendőrséget egyelőre nem kereste meg a máltai rendőrség, a kinti hatóság az ilyen esetekben szokásos, saját protokollja szerint jár el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunk megkeresésére azt írta, nem rendelkeznek információval arról, hány magyar tűnik el külföldön. Máltai lapok beszámolója szerint 2000 óta 96 eltűnést regisztráltak az országban, Ágnes az első magyar, akit nem találnak a hatóságok.

Egyre több fiatal tűnik el

Évről évre nő az eltűnt gyerekek, fiatalok száma Magyarországon. Bár többségük idővel megkerül, sokan válnak bűncselekmény áldozatává. Legtöbbször fiatalkorúakat és kiskorúakat keres a rendőrség. Az elmúlt négy évben nőtt a körözések száma.


Forrás: ORFK

Az eltűnési adatok nagy arányát a fiatalkorú (60-65%) és kiskorú (35-40%) eltűnt személyek adják. Az összes eltűnésből például 2010-ben 11.537, 2011-ben pedig 13.945 kiskorú személy körözését rendelte el a rendőrség felkutatásuk, illetve tartózkodási helyük megállapítása miatt. Az eltűnt személyek megkerülési aránya 2010. évben 99,15 százalékos, 2011. évben pedig 98,74 százalékos volt – közölte az ORFK.

Ezek az adatok nem azt jelentik, hogy ennyi gyermek tűnik el évente, hanem azt, hogy ennyi eljárás indult a rendőrségen eltűnés, illetve engedély nélküli eltávozás bejelentése miatt. Évenként változó, de körülbelül 1300-1500 közé tehető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik csaknem 9000-10000 ügyet generálnak folyamatos engedély nélküli eltávozásaik, illetve szökéseik miatt.

Klasszikus értelemben vett eltűnésről, amikor élet elleni bűncselekmény elkövetése állt az eltűnés hátterében, – az elmúlt öt évet figyelembe véve – két ilyen ügy miatt keresték meg a rendőrséget.

Incze Zsuzsa szerint: az embercsempészek már nemcsak tranzitországnak tekintik hazánkat, Magyarországról egyre több lányt hurcolnak külföldre és kényszerítenek prostitúcióra vagy drogfutárként használják őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik