Belföld

Gyilkossá tehet a lúzerség

james holmes (james holmes, denveri vérengzés, )
james holmes (james holmes, denveri vérengzés, )

Észre lehet-e venni a feltűnést kerülő gyilkosokat? A szakember szerint a jelzések csak utólag árulkodóak.

Egy moziban kezdett lövöldözni és ölt meg a minap 12 embert egy denveri férfi, akinek a lakásán beélesített robbanószerkezeteket kellett hatástalanítani. Az elmondások szerint a gyilkos egy teljesen hétköznapi ember volt. A közrádió reggeli műsora arra a – talán megválaszolhatatlan – kérdésre keresett választ: észre lehet-e venni a feltűnést kerülő gyilkosokat?

Virág György pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóhelyettese azt mondta, a fiatalember viselkedésében, életvitelében semmi feltűnő nem volt. A jelek, ahogyan eddig már nagyon sokszor, a denveri gyilkosnál is csak utólag váltak jelzésértékűvé. A felkészülés mindig nagyon nehezen tetten érhető, az elkövetők többnyire büntetlen előéletűek, kiszűrni szinte lehetetlen őket – hangsúlyozta a szakember.

Virág György szerint általában elmondható, hogy ezek a fiatalemberek többnyire furcsa, az átlagtól eltérő, visszahúzódó, a meghatározó közösség által kizárt, elutasított, megvetett lúzerek, akik az elszenvedett sérelmeik hatására reagálnak kórosan. A denveri gyilkosnál talán a film története, a jó és a rossz küzdelme is szerepet játszhatott, hiszen a fiatalember Jokerként azonosította magát, de ez is csak feltételezés, nem tudni, mi járt a fejében – hangsúlyozta a pszichológus a 180 percben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik