Belföld

Orbán Viktor megszólalt Bándy Kata ügyében

Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )
Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )

A kormányfő együttérzését fejezte ki a szülőknek a tragédia miatt.

Egész Magyarország a Pécsett meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata szüleinek oldalán áll – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva Budapesten.

A kormányfő együttérzését fejezte ki a szülőknek a tragédia miatt, amelyről – mint mondta – megrendülve értesült. Elmondta továbbá, hogy ez az eset is megerősítette a kormányt a büntető törvénykönyv szigorításában. Hangsúlyozta, szerinte a büntetések súlyának igenis van visszatartó ereje.

Zéró tolerancia

Orbán Viktor – az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőivel folytatott egyeztetése utáni tájékoztatón – kitért arra is, azt szeretné, hogy a bűncselekmény miatt természetes módon felerősödött indulatok minél hamarabb csendesedjenek el.

A zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita és a romaellenes megnyilvánulásokkal szemben a miniszterelnök a Focus című német hetilapnak adott interjújában, amely az újság hétfői számában jelent meg. Arra a felvetésre, hogy a társadalom megosztott, a miniszterelnök hangsúlyozta: több dolog köti össze a magyarságot, mint amennyi szétválasztja.

A politika rátelepedik a koporsóra

A meggyilkolt pszichológusnőt hétfőn este helyezik végős nyugalomra. Bándy Kata temetése Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben lesz. Családja meghitten szeretne elbúcsúzni a 25 éves lánytól, arra kérik a média képviselőit, hogy mellőzzék részvételüket a szertartáson.

Édesanyja továbbá azt is kérte, hogy lánya tragédiáját senki ne használja fel uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül. Ennek ellenére hétfőn több demonstráció is lesz Pécsett az ügy kapcsán. A „cigánybűnözés ellen és a halálbüntetés visszaállításáért” tartanak majd egy „csendes fáklyás felvonulást”, jobbikos támogatással. Az egyesek szerint nyíltan rasszista megmozdulás miatt egy ellentüntetés is lesz, melyet a Facebookon szerveznek„A cigányság nem bűnözés” címmel.

Bándy Edit, Kata édesanyja a közösségi portálon korábban azt üzente: „A család kérését is tolmácsolom, amikor arra kérem a civil és a politikai szervezeteket, hogy se a lányunk nevét, se a személyes tragédiáját ne használják fel uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik