Belföld

Szerelmes, erőszakos gyilkosok

A nők kiszolgáltatottságát mutató két dél-alföldi esetet villantunk fel a pécsi gyilkosság nyomán.

A Bándy Kata gyilkosság felvetett egy nagyon fontos kérdést is: mennyire kiszolgáltatottak a nők az erőszaknak? A közelmúlt ítéletei azt mutatják: nem csupán ismeretlentől és a sötét utcán kell támadástól tartaniuk. A Dél-Alföldön több olyan ügyben is súlyos fegyházbüntetéséket kellett kiszabni az elmúlt években, amikor a szerelmi vitát gyilkossággal zárta le az erőszakos férj. Most két ilyen tragédiát idézünk fel.

Boltban ölt a volt rendõr

Az ötvenes éveit taposó Sz. Balázs nyugdíjas rendőrként dolgozott, amikor megölte feleségét. Három évtizedes házasságuk az utolsó években megromlott, a férj azzal gyanúsította az asszonyt, hogy az általa működtetett csemege üzlet bevételét „ellopja” előle, és abból az előző házasságából születetett fiát támogatja. De a férfi azt is nehezen tűrte, hogy felesége örömmel töltötte idejét a barátnőivel.

Az asszony nagyon félt mázsányi, durva, italozó urától, aki gyakran megverte, így más férfinál keresett gyöngédséget. Az asszony 2009 augusztusában már haza sem ment, inkább édesanyja lakásában aludt Kecskeméten. Augusztus 24-én délelőtt azonban az erőszakos férj először telefonon zaklatta asszonyát, majd délután feldühödve kocsiba ült, felesége üzletéhez ment, berontott és a vevők szeme láttára egy tucatnyiszor szúrt bele a nála lévő késsel a sikoltozó asszonyba, majd elmenekült. A mentők a nő életét a nagy vérveszteség miatt már nem tudták megmenteni. A gyilkos férj még aznap este feladta magát a rendőrségen, és ma is a rá kiszabott húsz éves fegyházbüntetését tölti.

Verte, majd megölte

A másik tragédia áldozata, V. Eszter 2005-ben kamaszlányként költözött össze a harmincas, közmunkásként dolgozó tiszapüspöki L. Csabával, aki folyamatosan ütlegelte a lányt. Eszter ezt megelégelve 2009 áprilisában elköltözött nagymamájához Békéscsabára. A hiúságában megsértett férfi eztán renszeresen zaklatta, fenyegette a lányt és családját is.

Eszter ezért feljelentette, és a Békéscsabai Rendőrkapitányságon védelmet kért magának és családjának. Csaba ellen garázdaság vétsége miatt indult nyomozás, és beidézték a rendőrségre. Az erőszakos férfi ekkor testvérét mekérve arra az elhatározásra jutott: ha kell, erőszakkkal is ráveszi a lányt, vonja vissza a rá nézve terhelõ vallomását, és hazaviszi magához.

A testvérek 2009 június 20-án hajnalban elmentek a lány házához, bemásztak az udvarra, és elrejtőztek a fészerben arra várva, hogy Eszter egyedül legyen. Délben Csaba észrevette, hogy a lány egyedül maradt a ház konyhájában.

Amíg testvére kiállt a ház elé figyelni, Csaba bal kezében egy cserépléccel, jobb kezében egy késsel bement a házba. A segítségért kiáltó lányt hétszer szúrta meg, majd öccsével elszaladtak. A lány belehalt sérüléseibe. Csabát életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, kimondva: legkorábban 33 év után szabadulhat. Öccse bűnsegédként 9 év fegyházat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik