Belföld

A száműzetés zenéje Szegeden

A makói születésű, világhírű Palya Bea és triója a szegedi Muzsikáló Udvar első vendége.

Szerdán este fél kilenctől az épp várandós, világhírű énekesnő, Palya Bea és triójának koncertjével nyitja idei szezonját a szegedi Városháza udvarán a Muzsikáló Udvar hagyományos rendezvénye. A közönség a trió augusztusban megjelenő Ezeregy szefárd éjszaka című lemezéből hallhat autentikus hangszerekkel előadott bemutatót.

A makói születésű, sokoldalú énekesnő, akit a Magyar Magyar Kultúra Nagykövetének is megválasztottak már, és számos díjat is magáénak tudhat, most a spanyol inkvizíció elől menekülő szefárd zsidók örökül hagyott zenéjéből válogatott a szegedi koncertre.

Az énekesnő honlapján azt írja: a szefárd zene kultúrák találkozásából született, nagyon közeli kapcsolatban van az arab zenével és “akár egy világbéke-program is lehetne, hiszen a találkozások gazdagságot, termékenységet hoztak. Az ősi zsidó rítust elbeszélő ének szól bolgár ritmusban vagy törökös díszítménnyel, vagy épp egy görög dallamban tűnik fel.” Palya Bea egyébként a héber mellett a ladinót is beszéli, így a dalok egy része ezeken a nyelveken hangzik majd el.

Palya Bea honlapján azt is elmeséli: egyszer egy óriási lemezboltban leemelt a polcról a sok ezer album közül egyet, amely egy szefárd népzenei gyűjtés volt, “nénik énekeltek a felvételen, egy szál magukban, gyönyörűen,” és ekkor szeretett bele a szefárd zenébe.

A szefárd esthez az énekesnő az ütőhangszeres Dés Andrást és a kobzos, citerás Bolya Mátyást válaszotta, akikkel ismerik egymás minden rezdülését. “A szefárd, görög, bolgár, magyar dalok mellett saját kompozíciók, saját szövegű dalok is hallhatók a koncerten, és a népdalokat is a mi személyes zeneiségünk formálja, hagyjuk, hogy az adott pillanat, a közönség, a hely is hasson ránk. A koboz, citera, az etnikus ütőhangszerek és az ének gyönyörű hangzásban olvad egybe, Matyi, Andris és én belemerülünk az ezeregy szefárd éjszaka rejtelmeibe.” – írja honlapján Palya Bea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik