Belföld

Zónákra osztja az országot a kormány

vállalkozás (traktor, )
vállalkozás (traktor, )

Szabad vállalkozási zónák létrehozását tervezi a kormány. A hátrányos helyzetű területeken munkahelyet teremtő vállalkozások adókedvezményben részesülhetnek.

Szabad vállalkozási zónákra osztaná fel az országot a kormány – írja a Magyar Nemzet. A leghátrányosabb területeken müködő cégek kedvezményeket kapnának. Bár korábban a miniszterelnök már szóbahozta a tervet, de a július elején bejelentett munkahelyvédelmi akciótervből az intézkedés végül kimaradt. Ősszel azonban része lehet egy újabb beruházásösztönző tervezetnek.

A lapnak több kormányzati szereplő is megerősítette, hogy a kabinet az ezeken a hátrányosabb helyzetű területeken gazdasági tevékenységet végző és munkahelyet teremtő vállalkozásoknak több kedvezményt is tervezett. Az eredeti elképzelések szerint az érintett cégek a társasági adóban lényegesen enyhébb feltételekkel juthatnának hozzá fejlesztési adókedvezményekhez. Azon vállalkozások számára, amelyek fejlesztési adókedvezményt vesznek igénybe, a szociális hozzájárulási adó mértéke 100 ezer forint bruttó bérig 27 helyett 14 százalékra csökken. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a a kedvezményeket a beruházás kezdete utáni öt évben lehet igénybe venni.

Bár az munkahelyvédelmi akciótervből kimaradt, a vállalkozási zónák ötlete hamarosan mégis megvalósulhat, legalábbis a kormányoldal kommunikációjában egyre gyakrabban szerepel a területi elv érvényesítésének igénye a beruházási adókedvezmények megalkotásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik