Belföld

Határon túlról érkezhet a bizonytalanok pártja

Nagy-Magyarország (nagy-magyarország, trianon)
Nagy-Magyarország (nagy-magyarország, trianon)

Akár a 2014-es választásokat is eldönthetik a határon túli magyarok szavazatai. A képviseletükre létrehozandó új pártot idén már biztos nem jegyzik be, noha arra a hazai bizonytalanok is számítanak.

Két hete a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több politikusa is felvetette, hogy szükség lenne egy Magyarországon bejegyzendő, határon túli párt létrehozására. Az új magyar választójogi szabályozás ugyanis a határon túli magyarságnak szavazati jogot igen, képviseletet azonban nem feltétlen biztosít. A törvény alapján az országgyűlési választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, de ők – a lakcímmel rendelkező nemzettársaikkal ellentétben – csak listán adhatják le voksaikat. Az így leadott szavazatok mandátummá alakulása után azonban nem lehet tudni, hogy pontosan ki bízott meg kit. Az RMDSZ-es kezdeményezők ezt a problémát kerülnék ki. Ha az ötlet megvalósul, lenne egy párt, amely biztosan az állampolgárságot szerzett határon túliak képviseletét látná el a magyar parlamentben.

Magyar politikusok nem kommentálták

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke lapunknak elmondta: a gondolat nem friss, de ami a pártvezetést illeti, nem is aktuális. Az ötlet hónapokkal ezelőtt röppent fel (nem kizárólag politikusi körökben), és mint lehetőséget, szerinte mindenképp illik komolyan venni. A párt vezető testületeiben azonban nem került még napirendre, és idén – minthogy a párt az őszi romániai választásokra koncentrál – minden bizonnyal nem is fog. Később azonban elképzelhető, hogy foglalkoznak majd vele. A hír július 1-jei megjelenése után a párt vezetői sok visszajelzést kaptak Magyarországról. Az üzenetek és megkeresések nem politikusoktól érkeztek, hanem többségében olyan magyar választóktól, akik a jelenlegi magyar palettán nem találnak szimpatikus pártot.

Kelemen Hunor cáfolta a híresztelést, miszerint az RMDSZ maga szeretne egy afféle leánypártot bejegyezni Magyarországon. Emlékeztetett Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester szavaira, aki szerint a határon túliak magyarországi pártját a felvidéki, délvidéki és kárpátaljai magyarokkal közösen lehetne bejegyezni.


Toró T. Tibor
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Nem feltétlen híve az ötletnek az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Toró T. Tibor kérdésünkre úgy fogalmazott, egy tárgyalást mindenképp megérdemelne, ha az RMDSZ megkeresné őket egy közösen bejegyzendő magyarországi párt ötletével. Az EMNP szerint azonban, ha külön pártja lenne a határon túliaknak, azzal az ügyük gettósodna, így nemzetpolitikailag nem lenne hasznos. Szerinte jobb volna, ha a magyarországi pártok bevonnák a határon túliakat a (nemzetpolitikai) programalkotásba. Ezért nem egy elszigetelődő határon túli pártot, hanem egy értékalapú pártközi kapcsolatrendszert kéne kiépíteni – ahogy teszi ezt az EMNP a Fidesszel. Az erdélyi magyarság pedig arra a pártra adná le szavazatát, amelynek nemzetpolitikai programja méltó rá, és amelyik külhoni személyiségeket sorakoztat fel listáján.

Előbb a romániai választásokra koncentrálnak

Mindkét pártvezető mértéktartóan nyilatkozott az őszi romániai választásokon való együttműködés lehetőségeiről. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ egy nyitott szervezet, nyitottak az együttműködésre, azonban nehezen felejtik az igazságtalan negatív kampányt, amit ellenfeleik a helyhatósági választások alkalmával folytattak ellenük. A pártelnök elmondta: a jelenlegi támogatottsági mutatók alapján az RMDSZ saját erőből bejut a parlamentbe, így az együttműködés kapcsán a kérdés leginkább az, beviszik-e magukkal a többieket. Ez szerinte stratégiai kérdés, de egyelőre nem is éreznek hajlandóságot az EMNP részéről a kulturált párbeszédre – hisz például a Ponta-ügy kapcsán is csak az újabb támadási felületeket keresik rajtuk. Másfelől nem látja az esetleges együttműködés megfelelő technikai lehetőségeit (sem a koalícióban való indulást, sem a választási párt bejegyzését nem tartja járható útnak).


Kelemen Hunor
Fotó: Balázs Attila / MTI

Toró T. Tibor szerint érdemes lenne együttműködni, főleg, hogy ez nem pártpolitikai, hanem magyar érdek. A pártelnök szerint részükről meg is lenne a hajlandóság, a problémát inkább az okozza, hogy az RMDSZ júniusban túlnyerte magát, és most ennek megfelelően kommunikál. Szerinte, ha Kelemen Hunorék hosszútávon gondolkoznak, és a magyarság érdekeit veszik figyelembe, akkor a pártok együttműködésben vágnak neki a választásoknak, ha azonban a rövidtávú, pártpolitikai érdekeit követik, akkor erre nem lesz lehetőség.

Toró hozzátette: nemzetpolitikai kérdésekben nincs nagy különbség a pártok álláspontja között, az egyetértést csak a román pártpolitika írja felül. Ezért is szorgalmazza, hogy mihamarabb üljön újra össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, kezdődjön meg újra egy párbeszéd a közös ügyekről, hisz lenne igény a közös cselekvésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik