Belföld

Megkapják a nyugdíjat a pénztártagok

Államfői aláírásra vár az a törvény, amely rendezi a magánkasszák mellett kitartók nyugdíját is – írja a Világgazdaság.

A ma már csak mintegy 75 ezer embert érintő jogszabály kimondja majd, hogy a 2010 novemberétől szerzett szolgálati időre teljes nyugdíj jár majd a tagoknak. Mivel a tagdíjbefizetések nélkül maradt magánkasszák hosszú távú fennmaradása kérdéseses, a törvény a végelszámolással megszűnő intézmények tagjainak is megadja azokat a jogokat, amelyeket a tavaly és önként idén visszalépett pénztártagok megkaptak.

Így az egypilléres rendszerbe később visszakerülők is kaphatnak reálhozamot, tagdíj-kiegészítést adómentesen, sőt ha a pénzt egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára utalják, további adókedvezményre lesznek jogosultak. Az önként visszalépett egykori pénztártagoknak annyi kedvezményük marad, hogy özvegyeik jogosultak lehetnek özvegyi járadékra is, ha annak összege magasabb az özvegyi nyugdíjénál. Ezt a járadékot a korábbi ígéretekkel szemben nemcsak a tavalyi, hanem az idei visszalépők hozzátartozói is megkaphatják.

A magánnyugdíj-pénztári tagok elviekben az öregségi nyugdíj megállapítását követően is átutalhatják követelésüket az állam számára, ebben az esetben úgy kell számukra kiszámítani a nyugdíjat, mintha mindig is csak az első pillérben lettek volna. Vagyis a pénztártagok elméletileg az utolsó pillanatban, a nyugdíj megállapítása után is változtathatnak, ha kedvezőbbnek találják az állami nyugdíjat a vegyesnél.

A kihirdetésre váró jogszabályban csak érintőlegesen esik szó az állami nyugdíjrendszerben létrehozandó egyéni számlákról. Ezekre várhatóan még éveket kell várni, hiába ígérte meg 2010 végén Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a visszalépett tagok már az idén saját számlájukon követhetik nyomon a befizetéseiket a tb-rendszerbe. Egyelőre ugyanis egy hosszú évekig tartó adategyeztetési eljárás indul csak el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló törvény is módosul a kihirdetésre váró jogszabály alapján. A törvény szerint azoknál a pénztártagoknál, akiknél 2012. január 1-je előtt állapítottak meg rokkantsági vagy baleseti nyugdíjat, a szolgáltatás igénylésének időpontjától függetlenül a 2011. december 31-én érvényes szabályokat kell majd alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a tavaly év végéig rokkanttá nyilvánított nyugdíjasok továbbra is adó- és járulékmentesen férhetnek hozzá az önkéntes pénztári számlájukon lévő összeghez.

A jogszabály módosítására azért volt szükség, mert a rokkantsági nyugdíjak rendszerének idei átalakítása után – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – a rokkantnyugdíjasok az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt nem vehették volna fel az önkéntes pénztárakban felhalmozott megtakarításukat. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár honlapján például jelenleg tájékoztatja az ügyfeleket, a „rokkantsági nyugdíjszolgáltatásra” irányuló kérelmek kifizetését jogszabályváltozás miatt megszüntette. Az eljárás megszüntetésére azért volt szükség, mert most már nem minősül nyugdíjnak a rokkantsági ellátás. Ha kihirdetik a törvényt, vélhetően az elmúlt hónapokban elutasított tagok is hozzájuthatnak majd a pénzükhöz – emlékeztet a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik