Belföld

Teret neveztek el Mádl Ferencről Tihanyban

madl-ferenc(960x640)(1).jpg (mádl ferenc)
madl-ferenc(960x640)(1).jpg (mádl ferenc)

Az egykori államfő sosem a hatalommal, hanem mindig a tudománnyal és az emberrel szemben volt alázatos - mondta Áder János.

Mádl Ferenc azt vallotta, hatalmat csak annak szabad adni, akinek az teher, aki inkább menekülne tőle – a többi között e szavakkal méltatta a néhai kiválóságot Áder János köztársasági elnök szombaton Tihanyban, a volt államfőről elnevezett tér avató ünnepségén.

Az ország első embere az egykori köztársasági elnök munkásságát felidézve kiemelte: Mádl Ferenc nagy feladatokat kapott. Ő dolgozta ki a privatizáció jogi kereteit, a független Akadémiát újrateremtő, a felsőoktatást megerősítő törvényeket, főszerepet vállalt a Nemzeti alaptanterv kialakításában, az egyházi iskolarendszer újjáépítésében. Neki volt köszönhető, hogy az első megrendülés után a határon túli magyaroknak nem kellett végleg otthontalannak érezniük magukat Magyarországon.

Miért a tihanyi polgároknak jutott elsőként eszükbe, hogy Mádl Ferenc nevét ily módon is megörökítsék? – tette fel a kérdést Áder János, egyúttal a választ is megadta: mert szerették őt. A tudóst, a közéleti szereplőt, egy Veszprém megyei kicsi falu, Bánd szülöttét. Ám nemcsak szerették, hanem tisztelték is: nemcsak tudományos teljesítménye, vagy közéleti ragja, tisztségei, hanem a belőle áradó méltóság, emberi nagyság okán – fűzte hozzá.

Az ünnepségen Korzenszky Richárd perjel, a tihanyi bencés apátság vezetője áldotta meg a teret és a Mádl Ferenc nevét viselő táblát, amelyet az egykori köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma és Áder János együtt leplezett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik