Belföld

Kibabráltak a külföldi rendszámú autók vezetőivel

külföldi rendszám (rendszám, szlovák rendszám, külföldi rendszám)
külföldi rendszám (rendszám, szlovák rendszám, külföldi rendszám)

Túszul ejtett autók, elpárolgó jogbiztonság. A szaktárcánál azt mondták, már készül az új szabályozás.

Másodszor is a kormányhoz fordult az alapvető jogok biztosa a külföldi rendszámú kocsik hazai üzemeltetésének a szabályozása miatt – közölte az ombudsman hivatala.

Szabó Máté úgy véli, a törvény nem határozza meg, hogyan hagyhatja el az ország területét az a kocsi, amelynek külföldi rendszámát a hatóság elvette és tulajdonosa vagy nem akarja az autót idehaza forgalomba helyezni, vagy nem tudja időben igazolni, hogy jogszerűen vezette azt. Így pedig sérül a tulajdonhoz való jog, a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye.

Az országos rendőrfőkapitány szerint ebben az esetben ideiglenes rendszámot kaphat a kocsi, az ombudsman szerint azonban ilyen nem létezik.

“Bizonyítsd!”

A regisztrációs adó megfizetése alól sokan külföldi rendszám használatával próbáltak kibújni. A rendelkezés ezt kívánta megakadályozni úgy, hogy a belföldi üzembentartó és tulajdonos nem vezethet idehaza külföldi rendszámú autót.

A jogszabály mentességeket is meghatároz, ám ha a vezető nem tudja igazolni, hogy jogosult a mentességre, a rendszámot és a forgalmi engedélyt a helyszínen el kell venni.

Szabó Máté korábban már kezdeményezte a törvény módosítását, a nemzeti fejlesztési miniszter válasza szerint dolgoznak az új javaslaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik