Belföld

Nyugdíj + gyerekszám = kormánybukás

kismama (kismama, )
kismama (kismama, )

Nyugdíj és gyermekvállalás kapcsolatát járták körbe szakemberek.

A szakemberek azt az elképzelést vitatták meg, hogy a gyerekek száma beleszámítson-e valamilyen formában a szülők nyugdíjába – írja a nol.hu. A Budapesti Corvinus Egyetem és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) Nyugdíj és gyermekvállalás című konferenciáján Mészáros József, az ONYF főigazgatója arra emlékeztetett, hogy a családi adózásnak sem elsősorban a termékenység növelése, hanem az igazságos közteherviselés a fő értelme, és így van ez a gyerekvállalás és a nyugdíjrendszer összekapcsolásával is.

Gál Róbert Iván, a TÁRKI kutatója arról beszélt, hogy az időskor finanszírozása nagyon más, mint a gyerekkoré. A gyerekkort kétharmad részben a magyar családok finanszírozzák, míg az időskort szinte teljesen egészében az állam. Szerinte az állam csak magára figyel, amikor a nyugdíj megállapításánál nem veszi figyelembe, hogy a gyereknevelés munkáját nem ő végezte. Felhívta a figyelmet, hogy a cseheknél legalább a nőknél beszámítják a nyugdíjképletbe ezt is.

Botos Katalin közgazdász azt mondta: mindenképpen össze kell kapcsolni a gyerek- és az időskort. Azért javasolják egy nyugdíjszámítási pontrendszer bevezetését, mert az egyszerű, követhető, kiszámítható. Ebben a rendszerben pluszpontot érne a gyerekvállalás, míg a maiban a gyereket vállalók nyugdíjkilátásai rosszabbak, mint a gyermekteleneknek. Nem a gyerekszám szerinti differenciálás igazságtalan, hanem annak hiánya. Botosék nemcsak a gyerekek számát, hanem azok taníttatási szintjét is figyelembe vennék, mert nem a megélhetési gyerekszülést akarják támogatni.

Németh György közgazdász hibásnak nevezte ezt a megközelítést. Ha a kormány ilyennel kísérletezne, megbukna. Szerinte a gyerekszám beszámítása a nyugdíjba ugyan méltányos és igazságos, de nem célszerű és nem hatékony. Az emberek nem azért vállalnak gyermeket, hogy hatvan év múlva több legyen a nyugdíjuk. A világ nem így működik. Az, hogy a kormányt foglalkoztatja a kérdés, jelezte az is, hogy a tavaly nyáron záruló szociális konzultáció egyik kérdése az volt, hogy kapjanak-e több nyugdíjat a szülők. A kérdőívet visszaküldők nagy része igent mondott – emlékeztet a lap.

Példa nélküli a gyerekszámtól függő nyugdíj – írta korábban Simonovits András. A nyugdíjszakértő szerint elképesztő a  magasabb nyugdíj ígérete azért, hogy több gyereket vállaljunk. Nem tudni például, milyen forrásból lehet majd fedezni a gyermektelen vagy egygyermekes kiskeresetű szülők nyugdíjának kiegészítését? És elfogadja-e majd a társadalom a kevés szerencsés nagykeresetű és háromgyermekes család kiugró nyugdíját?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik