Belföld

Hoffmann: mégsem lesz kötelező nyugdíjazás

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Hoffmann Rózsa kijelentette, sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás.

Több mint negyvenöt ország diplomatái hallgatták meg az oktatásért felelős államtitkárság tájékoztatóját csütörtökön a magyar oktatás helyzetéről és céljairól. Mint Hoffmann Rózsa államtitkár a rendezvény után meghirdetett, de mindössze kétpercesre sikerült „sajtótájékoztatóján” hangsúlyozta, a magyar diákok mobilitásával és nyelvtudásával kapcsolatos kérdéseket tettek fel a diplomaták. Hogy egész pontosan mi volt a tájékoztató témája, azt sajnos nem tudtuk meg a kurta államtitkári sajtóeseményből.


Fotó: MTI / Kosztincsák Szilárd

Arra volt mindössze idő, hogy az államtitkár, újságírói kérdésre válaszolva kifejtse, a közszférában a hatvankét év feletti dolgozók nyugdíjazásáról még nem született döntés. A tervezés, a számítások zajlanak, de nincs tudomása arról, hogy “generális szándék” lenne az oktatásban a pedagógusok elbocsátása, de nyugdíjazások lesznek.

Hangsúlyozta azonban, hogy a felsőoktatásban nyilván nem lesz automatikus a nyugdíjaztatás. A tudományos eredményeket jellemzően nem a harmincévesek hozzák, tehát az idősebb kollégák nem küldhetők el automatikusan, mert az a felsőoktatás lefejezését jelentené.

Más a helyzet a közoktatásban dolgozó pedagógusokkal, ahol a gyereklétszám csökkenéséhez kell a tanárok számát arányosítani. Bár a nyugdíjaztatás itt sem lesz generális, de természetesen többen kell, hogy életkoruk miatt elhagyják a katedrát, hiszen ez az élet természetes része, tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik