Belföld

Bayer pert nyert Bolgár ellen

bayer zsolt (bayer zsolt)
bayer zsolt (bayer zsolt)

Személyiségi jogi pert nyert jogerősen a Magyar Hírlap publicistája.

Bayer Zsolt a Klubrádiót, Bolgár György újságírót és Feldmájer Pétert, a Mazsihisz elnökét perelte, mert egy tavaly januári publicisztikája után a Klubrádióban antiszemitának nevezték. A Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a keresetnek, részítéletében megállapította, hogy Bolgár György és Feldmájer Péter megsértette az újságíró jó hírnévhez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait.

A Magyar Hírlapot erről Élő Gábor, Bayer Zsolt jogi képviselője tájékoztatta. Szerinte Bayer Zsoltnak közszereplőként többet kell eltűrnie, de Feldmájerék kijelentései „ezt a határt messze túllépték”. Az ítélőtábla egyértelművé tette, senkit nem lehet ma Magyarországon alaptalanul antiszemitának titulálni. A bíróság a következmények megállapítására új elsőfokú eljárást rendelt el.

Az ügy egyébként tavaly februárban robbant, amikor a Népszabadságban Fischer Ádám arról írt, hogy amíg Bayer Zsolt “Fidesz-tag, addig nem cáfolható, hogy a Fideszben antiszemita irányzatok is jelen vannak. És ha ez igaz a Fideszre, akkor igaz az Európai Néppártra is, melynek a Fidesz tagja, Orbán Viktor pedig alelnöke. Ott viszont az antiszemitizmus nem számít bocsánatos bűnnek.”

Az írásra a Magyar Hírlap publicistája nyílt levélben válaszolta azt, hogy a karmesternek az antiszemitizmus elleni harcához “nincsen szükség sem antiszemitára, sem zsidóra”, harca egyszerű önigazolás, önfelmentés. Bayer Zsolt írása végén Isten áldását kérte a karmesterre, de jelezte, perre megy, szeretné, ha a bíróság előtt magyaráznák el, miért antiszemitizmus, ha valaki leírja Cohen, Cohn-Bendit és Schiff nevét egy Cohenről, Cohn-Bendit-ről és Schiffről szóló cikkben.

Az emberi méltóság kérdésének vajszínű árnyalatot adhat ugyanakkor, hogy a minap egy osztrák EP-képviselő hiába fordult a Médiatanácshoz, amiért Bayer Zsolt “agyament, ótvar, hazug idiótának” nevezte. Ulrike Lunacek a Fővárosi Törvényszékhez fordult jogorvoslatért. Az osztrák Zöldek politikusa a médiatanácsot is jogsértéssel vádolta. A politikus az Echo TV-től nyilvános bocsánatkérést kért. Bayer Zsolt a “csúnya jelzőkért” megkövette Lunaceket, de fenntartotta azt a véleményét és állítását, hogy “megengedhetetlen és aljas hazugság” volt a január 21-ei Békemenet résztvevőit bármilyen módon kapcsolatba hozni az antiszemitizmussal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik