Belföld

Csongrád megyében megújul a katasztrófavédelem ügyeleti rendszere

Tuz-Szoregen (Tuz-Szoregen)
Tuz-Szoregen (Tuz-Szoregen)

Megkezdte munkáját a napokban a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító szolgálata.

Tátrai János megyei szóvivő az esemény kapcsán elmondta: az eddigi megyei ügyeleti szolgálat helyébe lépő rendszer lényegében minden szakterületen korszerűsítést jelent.

Az alezredes tájékoztatása szerint az eddigi megyei ügyelet egy információkat gyűjtő, a helyi tűzoltóságok munkáját koordináló egyfős szolgálatként működött. A tűzoltóságoknak saját ügyeletük volt és a beavatkozásokról tájékoztatták az igazgatóság ügyeletét. Ez a működési rend mostantól alapjaiban változik meg: a tűzjelzések már nem a helyi tűzoltóságra, hanem a műveletirányítási ügyeletre futnak be – közölte a szóvivő.

A főügyeleti osztály váltásonként egy főügyeletessel és három műveletirányítóval végzi munkáját. Utóbbiak nem csupán továbbítják a felvett jelzést az illetékes tűzoltóságnak, hanem a rendszer segítségével értékelik is azt, ily módon meghatározzák a riasztási fokozatot, a szükséges tűzoltó-technikai eszközöket, és további segítséget is képesek nyújtani a beavatkozáshoz. Ez a rendszer lerövidíti a jelzés és a riasztás között eltelt időt, hiszen a beavatkozást vezető szolgálatparancsnoknak lényegében nem kell mással foglalkoznia, mint az állomány riasztásával, illetve a kivonulással.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályán öt munkaállomást alakítottak ki. Az ötödik terminál akkor kapcsolódik be a munkába, ha a négyfős létszám megerősítése szükségessé válik, például, ha egy időben több káresetet kell kezelni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik