Belföld

Két héten belül lezárulhat az MNB-háború

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

Várhatóan csütörtökön nyújtja be a kormány a parlamentnek a jegybankról szóló törvény új módosítását.

Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) esedékes tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint két héten belül fogadhatja el a jogszabályt az Országgyűlés. Varga Mihály hozzátette: külön levelet küldtek az Európai Bizottságnak, az IMF-nek és az Európai Központi Banknak (EKB) a módosítás részleteiről.

Az egyik üzenetben Orbán Viktor kormányfő arról tájékoztatta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára.

Az IMF-főtárgyaló megjegyezte: “egy lépést megint tettünk előre azért, hogy közelebb jussunk a tárgyalásokhoz. Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a módosítás parlamenti elfogadása után mikor kezdődhetnek meg a hivatalos megbeszélések, azt válaszolta: “mi az optimális lehetőségét teremtjük meg annak, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, de ez nyilván a partnereinken is múlik”.

Nagy utat tettek meg

Brüsszelben megszületése óta élesen kritizálták a jegybanktörvényt, mert az unió döntéshozói szerint veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, hiszen a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök is.

Eztán hosszas egyeztetés és üzengetés következett, például a vitás pontok miatt egy ízben elmaradt a parlamenti szavazás a törvény módosításáról, míg nem a múlt héten Varga Mihály bejelentette, a közeljövőben a ház elé kerül az a tervezet, amely megfelel az unió elvárásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik