Belföld

Áder megint visszalőtt

Áder János (Áder János)
Áder János (Áder János)

Újabb két törvény aláírását tagadta meg az államfő. Megint a zárószavazás előtti módosító volt a ludas.

A köztársasági elnök a járások kialakításáról szóló törvényt, valamint az egyes törvényeknek és törvényi rendelkezéseknek a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében szükséges technikai deregulációjára vonatkozó jogszabályt küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

Az első törvénycsomag esetében a fideszes Kósa Lajos egyik zárószavazás előtti módosító indítványát minősítette házszabályellenesnek, mégpedig azért, mert az abban foglaltak nem kapcsolódnak korábban megszavazott rendelkezésekhez, a másik jogszabályban pedig több, alapvető pontatlanságra bukkant az államfő.

Áder János beiktatása után nyilvánvalóvá tette: minden olyan törvényt jóváhagy, amelyet formai, tartalmi és közjogi szempontból érvényesnek talál, viszont azokat a jogszabályokat visszadobja, amelyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak.

Ilyen volt például a médiatörvény, amelynek elfogadásakor eljárási hibát vétett a parlament, majd a kisajátításról és a sportlétesítmények tulajdonlásáról szóló jogszabály is, amelyeknél az Országgyűlés nem tartotta be a házszabályt és a jogalkotási törvényt, mert a javaslatokhoz közvetlenül a zárószavazás előtt érkeztek módosítók.

Rogán Antal frakcióvezetővé választása után megígérte: a nagyobbik kormánypárt a folytatásban nem fog élni ezzel az eszközzel a törvényhozási munkában. Az államfő május 10-i beiktatása óta a mostaniakkal együtt eddig öt törvényt küldött vissza a parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik