Belföld

Nemet mondanak a kötelező nyugdíjaztatásra

műtét (műtét, )
műtét (műtét, )

Azonnal bedöntené az egészségügyet, ha nyugdíjba küldenék a 62 év feletti orvosokat - erősítette meg Szócska Miklós államtitkár.

Az egészségügyi államtitkár szerint “nem megvalósítható”, hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Az államtitkár szerdán az MTI-nek megerősítette a Népszabadság értesülését, miszerint az egészségügyi kormányzat mentességért folyamodott a kormányhoz, mert a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet. A kérdésről folynak a kormányzati egyeztetések – tette hozzá Szócska Miklós. Az egészségügyi ágazat humánerőforrás-krízise miatt ez az intézkedés nem valósítható meg – szögezte le az államtitkár.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és hogyan lesz érvényes a 62 év feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Megjegyezte, Matolcsy György is világossá tette, hogy az általa említett 20 milliárdos megtakarítás “nagyon konzervatív számítás”, hiszen sokkal többeket érint ez az esetleges intézkedés, mint amennyivel számol a költségvetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik