Belföld

Teljes a káosz az egészségügyben

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Teljes a tanácstalanság az egészségügyben a július elsejétől várható átalakulásokkal kapcsolatban - írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság. Sem az orvosok, sem a betegek nem tudják, milyen osztályok szűnnek meg, melyik beteget hová kell majd beutalni. Arról sincs tudomásuk a kórházaknak, hogy miként alakul majd a betegellátás finanszírozása.

A szakorvosok nem tudják, hová irányítsák majd a műtétre előjegyzett vagy a felülvizsgálatra váró betegeket a megszűnő osztályokról, és ugyanilyen tanácstalanok a háziorvosok is – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lappal azt közölte: a július elsejétől érvényes adatok elérhetők az interneten.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ilyen óriási átalakításnál az lett volna a minimum, hogy a háziorvosokat közvetlenül is tájékoztatják a döntéshozók. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a kormány valószínűleg alábecsüli annak jelentőségét, hogy az orvosok tudják-e, hová kell irányítani a betegeket.

A Népszabadság arról ír, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) kapott tájékoztatás szerint júliusban még fogadhatnak betegeket a megszüntetendő kórházi osztályok, augusztustól azonban már csak a feladatellátásra jogosult helyeken lesz mód erre.

A GYEMSZI a kórházaktól várja az adatokat, hogy hány egészségügyi dolgozó munkahelye szűnik meg. Az intézet arra is kíváncsi, hogy az igazgatók miként tájékoztatják a betegeket a változásokról. A Népszabadságnak nyilatkozó kórházigazgatók viszont azt mondták: nincsenek felkészülve erre, mert maguk sem rendelkeznek kellő információval. Szerintük a GYEMSZI titkolózik, máig nem készült el az új beutalási rend, így a mentők sem fogják tudni, hová vigyék a betegeket.

Összeomolhat a rendszer

A Népszabadság közben arról is ír, hogy az egészségügyi kormányzat mentességért folyamodott a kormányhoz, miután a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet.

Az egészségügyi államtitkárság adatai szerint körülbelül ötezer, 62 évnél idősebb orvos dolgozik az ellátórendszerben, közülük 1790 hetven évnél is idősebb. Ha ehhez hozzáadjuk az évi 1000-1200, külföldre távozó gyógyítót, egyik évről a másikra több mint hatezer orvost kellene pótolni. Ez lehetetlen feladat, ezért egyetlen egészségügyi szolgáltató sem maradna talpon, osztályok tucatjait kellene bezárni – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik