Belföld

Mi villanjon ki a ruha alól?

miniszoknya (miniszoknya, )
miniszoknya (miniszoknya, )

Pucér has, mély dekoltázs, rövidnadrág és strandpapucs. Utánajártunk, milyen ruhába illik öltözködni, és kinek jár védőital.

Görög Ibolya protokollszakértő szerint sok függ attól, hogy a munkahely maga milyen, mennyire konzervatív. A pénzügyi szférában, egy biztosítónál, állami közhivatalban, diplomáciában a lazaság nem megengedhető. “A férfi a legnagyobb melegben is vegyen zakót, amikor tárgyalásra megy. Szövetnadrág, ing, nyakkendő kötelező, ebédszünetben leveheti” – mondja a szakértő.

Görög Ibolya szerint a nők ebből a szempontból kicsit jobb helyzetben vannak, mert ők felvehetnek egy vékonyabb nyári kosztümöt is, persze nem fehéret. Az sem baj, ha nincs harisnya, de ebben az esetben elöl zárt, hátul nyitott cipővel kell kombinálni.

“Egyéb területeken is, nemcsak az üzleti életben, tudni kell azt, hogy a munkahely nem strand. Munkaidőben a szabadidős ruházatokat el kell felejteni. Nem lehet bemenni akármilyen lenge öltözékben, fontos megőrizni a tanult ember minőségünket. Mihelyt én dögös vagyok (pántos papucsocska, hátam-mellem-hasam kint van) abban a pillanatban azt nézik, hogy én nő vagyok, és nem arra figyelnek, amit mondok” – vélekedik a szakértő.

Mint mondja, minden munkahelyen kell egy bizonyos szintet tartani. Lehet az egy vékony szoknya, egy rövidujjú blúz, de a vállat mindenképp be kell takarni. Ilyenkor a hőségben legjobb megoldás, ha egy vékonyka top fölé kigombolt, nagyon laza blúzt veszünk fel, hiszen a kettő között mozgó levegő némiképp hűti a testünket. A lábbeliket illetően Görög Ibolya mindig az elöl zárt, hátul pántos megoldásokat javasolja, hiszen azokat sokféleképpen ki tudjuk használni: hűvösebb időben harisnyával, nagy melegben harisnya nélkül.

A szakértő szerint a gyakran hallott “de nekem így jó, nekem így kényelmes” kifogások sem helytállóak, hiszen a munkahelyünkön nem a saját, hanem az üzleti életünket éljük, a cégünket, munkaadónkat képviseljük. Munkaidőn kívül, hivatalos ügyintézéskor vagy orvosnál már más a helyzet, ott öltözhetünk úgy, ahogy jólesik.

Dresszkód

Abonyi Rita jogász elmondta, ha a munkáltató előírja, kötelező betartani a dresszkódban foglaltakat. Attól eltérni hőség ideje alatt sem lehet. A jogász szerint ha valakinek az öltözködése nem megfelelő, akár haza is küldhetik, hogy átöltözzön. Kirúgni viszont a ruházata miatt senkit nem lehet. Abonyi abban egyetért a protokollszakértővel, hogy a munkahelyeknél óriási különbségek vannak. Egy fizikai munkás akár rövidnadrágban is dolgozhat, ha munkahelyén nem előírás az egyenruha. Viszont egy építkezésen a védősisak használta mindig kötelező. Aki pedig ügyfelekkel találkozik munkája közben, fontos a megfelelő viselet.

Néhány éve nagy port kavart, amikor Mitnyan György, a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője dresszkód elfogadását javasolta a Fővárosi Önkormányzatnál, mert úgy vélte, hogy a hivatalnokok egy része szakadt vagy extrém öltözékben jár dolgozni. Az ötlet azért háborított fel sokakat, mert például a térd felett érő szoknyát csak “teljesen tökéletes lábú” nőknek engedélyezte volna. Blúzok, ingek terén pedig a hosszabb változatot preferálta, mert “kevés nőnek van olyan hasa, amit mutogatni érdemes”.

Védőital

A védőital mindenkinek jár. Vagyis a munkáltatónak kötelessége biztosítani azt. Fizikai munkásoknál a munkáltató akár felelősségre is vonható, ha egyóránként nem ad rövid pihenőt és védőitalt – mondja a jogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik