Belföld

Elég volt! – Horthy ellen tüntettek a Hősök terén

nem félek tüntető (tüntető,)
nem félek tüntető (tüntető,)

Mintegy ezren demonstráltak a Horthy-korszak politikai restaurációjára tett kísérletek és a szélsőjobboldali megnyilvánulások ellen vasárnap délután Budapesten.

Megszűnik Európa, ahol a magyarországi népirtás első számú felelősét éltetik, ahol rabbit inzultálnak az utcán, ahol romák házára horogkeresztet és halálos fenyegetést festenek, ahol a sajtó képviselőjét leköpik és lezsidókurvázzák, ahol imaház udvarára dobnak be horogkereszttel megjelölt, savval töltött palackot, ahol kidobnak egy vendéglátóhelyről és összevernek egy romát a származása miatt, ahol nyilas ruhában parádéznak a Parlamentben, ahol kormánypárti képviselő sajtóban tagadja le a holokauszt eseményeit, ahol a nyilas képviselőház tagja előtt tiszteleg az Országgyűlés elnöke – írták a szervezők a Facebookon meghirdetett, “Tüntetés a Horthy-kor restaurációja, az antiszemita, rasszista és homofób indulatok ellen” elnevezésű esemény üzenőfalán.


A galériához kattintson a képre!Fotó: Kummer János

A csoport azért hívta vasárnap délutánra tiltakozni az embereket, mert szerintük véget kell vetni  “az utóbbi napok és hetek elszabadult antiszemita és rasszista indulatainak”, Horthy éltetésének, a közterületek visszanevezési hullámának, szobor– és emlékműállításának, valamint “a magyar társadalomban lappangó kirekesztő indulatának”.

A szervezők – civil egyesületek és mozgalmak, például a Szolidaritás Mozgalom mellett – az összes demokratikus ellenzéki parlamenti pártot meghívták.

Tudatos hamisítás és náci diskurzus

A békés demonstrációt – több száz fős tömeg előtt – Alexa György, az MSZP budapesti alelnöke nyitotta meg. “Magyarországon jelenleg a történelem tudatos meghamisítása zajlik. Egy olyan embernek állítanak szobrokat és emléktáblákat, aki belevitte hazánkat egy szerencsétlen világháborúba, aki milliós emberáldozatért, országunk tönkretételéért felelős, aki bűnös a népirtásban, és akit joggal kivetett már a magyar emlékezet. Elég volt! Nem egy hamis múltban, hanem a XXI. század Európájában akarunk élni. Békében akarunk élni” – kezdte a beszédek sorát az alelnök.

Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke szerint nem szabad engedni, hogy a “náci diskurzus viszaszivárogjon a hétköznapokba”, és “közös összefogásra van szükség  a demokráciáért, Magyarországért és a kirekesztés, valamint a megkülönböztetés ellen”. Kiemelte: Horthy Miklós egykori kormányzó azért nem lehet Magyarország példaképe, és azért nem érdemelhet sem szobrot, sem emléktáblát, mert kormányzása alatt zajlott a zsidók deportálása, amely a kisebbségi csoport tervszerű kiirtásához vezetett a vészkorszakban.

Orbanana Republica

Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-es politikus, a Szabadság és Reform Intézet alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, nem lehet demokratikus az az ország, amely nem demokratákat állít példaképnek, és annak a véleményének adott hangot, hogy sem Horthyval, sem Szálasival, sem pedig Rákosival vagy Kádárral nem lehet újjáépíteni az országot, és akik ezen diktátorok követőinek hirdetik magukat, azokkal nem lehet közös úton haladni.

“Magyarország kormánya történelmi leckéket ad nekünk. Elindult a restauráció és visszahozzák az egypártrendszert. Ami annyit jelent: aki nyal nekik, érvényesül, aki nem, örülhet, ha vegetál. De üzenjük nekik, hogy látunk mindent, és a palackból kiszabadult múlt szellemeit vissza fogjuk gyömöszölni. Mert szabadon akarunk élni, és ezért a végsőkig ki fogunk állni” – hangsúlyozta Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció csepeli önkormányzatának képviselője, akinek beszédét rendőrsorfallal és kordonnal elválasztott tucatnyi ellendemonstrátor zavarta meg; “Éljen Horthy!”, “Le a köztársasággal!”, “Hazaárulók” és “Cigánybűnözés” bekiabálásokkal.


A galériához hattintson a képre!Fotó: Kummer János

Míg Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnöke szerint Orbán Viktor egy saját udvarháztartásra épülő, saját képére formált birodalmat, “Orbanana Republica”-t hozott létre, addig Iványi Gábor methodista lelkész – a tüntetés zárásaként – az Újszövetség Máté evangéliumának farizeusokról szóló fejezetét olvasta fel, és tiltakozott a Horthy-kor szelleme ellen. Úgy véli, egy újfajta “numerus clausus” alapján ma ellehetetlenítenek, emigrációra kényszerítenek, és nem kívánatosnak minősítenek művészeket.

Szombaton Horthy-szobrot avattak a Nagy-Magyarország téren:

A demonstráción szó volt Nyírő József Nemzeti Alaptantervbe emeléséről is, Fábri Péter író a homofóbia ellen emelt szót, és Papp János, valamint Garai Róbert színművész is színpadra lépett.

A rendőrök a kordon mindkét oldalán sorfalat állva akadályozták meg, hogy a magukat Horthy Baráti Kör tagjainak nevezők – köztük Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alelnöke – átvonuljanak az antifasiszta megmozdulás résztvevői közé. Miután mindkét rendezvény véget ért, több tucatnyi rendőr zárta körbe a radikális szervezetek tüntetőit arra az időre, amíg a Horthy-ellenes tüntetők elvonultak.

A radikális szervezetek szimpatizánsai közül a rendőrök két embert állítottak elő, egyiküket holokauszttagadás bűntettének gyanúja, másikukat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt.

Orbán Viktor Horthyról

Orbán Viktor a Die Pressének adott interjúban azt mondta, külön kell választani a történelmi vitákat a politikai vitáktól. “Közép-Európában a kommunisták egyik fő küldetése az volt, hogy kitöröljék a múltat. A múltról szóló mostani viták erre reagálnak” – vélekedett. Azt azonban aláhúzta, hogy az akkori korszak pártjai közül a Fidesz a kisgazdapárttal van legközelebbi rokonságban, amely ellenzékben volt Horthyval szemben.

A Horthyról szóló vitát hosszúnak és nagyon bonyolultnak nevezte, s mint mondta, “nem az én feladatom miniszterelnökként végleges ítéletet mondani. Amellett vagyok azonban, hogy a vita folytatódjon” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik