Belföld

Impotenciát okozó gyermekjátékok

impotenciát okozó gyerekjátékok (gyerekjáték, )
impotenciát okozó gyerekjátékok (gyerekjáték, )

Csaknem ezerszeres mennyiségben talált a fogyasztóvédelem súlyosan egészségkárosító anyagokat játékokban. Közben megkezdődtek az idegenforgalmi vizsgálatok is: strandokat, fesztiválokat, naptejeket vesznek nagyító alá az ellenőrök.

Kapcsolódó cikkek

A fogamzóképességet negatívan befolyásoló, veszélyes anyagot találtak azokban a Kínából származó gyermekjátékokban, amelyeknek forgalomba kerülése a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a vámhatóság együttes fellépésének köszönhetően a közelmúltban meghiúsult. A szállítmány papírjai nem voltak rendben, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság bekérte a játékokat, mintát vett belőlük. A laboratóriumi vizsgálatoknál kiderült: a megengedett mértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaznak súlyosan egészségkárosító anyagokat.


Fotók: Berecz Valter

A lövedékes játékok tapadókorongjaiból – azok megrágásakor és szájba vételénél – veszélyes anyagok oldódhatnak ki, ráadásul mechanikai tulajdonságaik is aggályosak: a leválasztható kis részek a gyermek fulladását okozhatják, míg a korongok kilövése súlyos sérülésekhez vezethet – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelem. A hatóság a szállítmányt lefoglalta.

Ellenőrzik a naptejeket, a strandokat és a szórakozóhelyeket is

Fülöp Zsuzsanna szóvivő kiemelte, hogy – a gyermekjátékok mellett – idén kiemelt figyelmet fordítanak a napozókészítményekre, azok forgalmazási körülményeire, címkézési követelményeire és fényáteresztő képességére; valamint június 4- ével megkezdődtek a nyári idegenforgalmi főszezon fogyasztóvédelmi ellenőrzései is. A vizsgálat elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness- és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeire koncentrál – tette hozzá.

Ellenőrzik a szabályok betartását a személytaxi-szolgáltatásnál, a fiatalkorúak dohány-, és alkoholtermékekkel történő kiszolgálása területén, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyeken is.

Fülöp Zsuzsanna elmondta: a vizsgálatok főként a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrésére, illetve az árfeltüntetés szabályainak ellenőrzésére irányulnak. Példaként említette, hogy a vizsgálat a vendéglátó-ipari egységeknél kiterjed az italok térfogatára, az értékesített termékek mérésére, a felszolgálási díj feltüntetésére, a nyugta- és számlaadási kötelezettségre.

A főszezoni ellenőrzésnél vizsgálják a kereskedelmi tevékenység általános feltételeit, így a nyitvatartási idő feltüntetését, illetve a vásárlók könyvére vonatkozó szabályok betartását. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek a nyáron – társhatósági együttműködéssel – ellenőrzik a zenés-táncos szórakozóhelyeken azt, hogy a rendezvény szervezője, a rendezvénynek helyt adó építmény üzemeltetője rendelkezik-e a jegyző által kiadott engedéllyel. Van-e a rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének időpontjáról szóló nyilatkozata, biztonsági és tűzriadó terve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik