Belföld

Rejtélyes rosszullétek Pesterzsébeten

iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )
iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )

Végigszaglásztuk a XX. kerületet, hogy kiderítsük, mitől lett rosszul több tucat gyerek hétfőn az egyik helyi iskolában. Titokzatos riport teleobjektívvel, ajtót őrző Cerberosszal, Retroburgerlandból.

Egyelőre rejtély, hogy mitől lett rosszul több tucat diák az egyik budapesti iskolában. A XX. kerületi Nagy Lászlóban nyugodtan indult a hétfő reggel, ám egyszer csak tömegesen panaszkodni kezdtek a gyerekek fejfájásra, hányingerre, szédülésre. Mint kiderült, enyhe szén-monoxid mérgezést kaphattak.

Az iskolában kedden már újra volt tanítás, újabb rosszullét nélkül. A rejtély azonban maradt rejtély: mitől lettek hirtelen rosszul a diákok? Nem akartunk összeesküvés-elméleteket szőni, így úgy döntöttünk, magunk járunk utána a titoknak.


Fotók: Kummer János

A Nagy László igazgatója Fekete Lászlóné. Első körben tőle szerettünk volna magyarázatot kapni. Délelőtt többször is próbáltuk utolérni telefonon, de mindig azt a választ kaptuk: „épp tárgyal”. Felkerekedtünk hát a rejtélyes rosszullétek nyomában, remélve, hogy a helyszínen már többet megtudunk az intézményvezetőtől.

Nem így lett.

Cerberos

A Nagy László iskola Pesterzsébeten van, Budapest egyik legdélibb kerületében, a Soroksári útról nyíló egyik kis utcában. Hatalmas barna lego épület – szocreál, nem szép, de legálabb nagy. Ahogy közeledünk felé egy hatalmas felhőt látunk. Fél tucat munkás épp a járdát javítja. Sötét füst gomolyog, büdös kátrányszag lengi be a környéket.

Az iskola bejáratán egy papírcetli figyelmeztet, hogy itt bizony tanítás folyik, aggodalomra semmi ok. Mi sem aggódunk. Van, aki ezt helyettünk is megteszi. Némi téblábolás és a lezárt bejárati kapu ráncigálása után az üvegajtó mögé lép az épület omnipotens őrzője. Apró hölgy, szigorú tekintettel. Ajtót nem nyit, azon keresztül próbálunk kommunikálni vele.


Kedden már becsöngettek, izgalomra semmi ok

Illedelmesen bebocsátást kérünk némi fotózásra és néhány szóra az igazgatónővel. Válasz már a kérdés vége előtt érkezik: „nem”. Érdeklődünk – még mindig udvariasan – , hogy talán egy telefon általi hívással meg-e lehetne-e kérdezni-e az igazgatónőt, hátha. Meg(e)lehet, de a válasz ugyanaz. Próbálkozunk még a meggyőzéses módszerrel („Önök érdeke is, hogy a közvélemény tudjon róla.”), de az sem használ. Cerberos nem tágít, így más módszerekhez folyamodunk.

Hitetlenek

Az iskolaépülettől pár méterre eltávolodva várjuk a kicsöngetést. Néhány ablakból diákok figyelnek minket – fotósunk bazi nagy teleobjektíve felkelti az érdeklődésüket. Kikiabálnak: „Gyertek be!”. Mi mosolygunk.

A csengetés után néhány tanár lép ki a kapun. Gyanakodva figyelnek minket, s – láthatóan fanyalogva – kisétálnak az eresz alól rágyújtani. Közben áznak, mert persze esik.


Nagy az érdeklődés

Utánuk pár diák jön. Két középiskolás fiú kérdésünkre elmeséli, ők igenis éreztek valami fura szagot tegnap. Talán gázszagot. Két osztálytársuk is rosszul lett, ők még nem jöttek iskolába, megfigyelés alatt vannak. Azt mondják, ma az egész iskola a tegnapi rosszullétekről beszélt, mindenki azt találgatja, hogy mi történhetett.

Érdeklődünk, hogy a tanárok adtak-e megnyugtató választ a kérdésre. Azt mondják, a hivatalos magyarázat az, hogy a párszáz méterrel odébb lévő Soroksári úton a gázszerelés miatt felszálló – mi más – gáz valahogy bekerült az iskolaépületbe és bennrekedt. Így lettek rosszul. Érdeklődöm, hogy elhiszik-e a diákok mindezt. „Áááá, ez egy baromság” – mondják hitetlenkedve.

Retroburgerland

Továbbhaladva néhány környékbélinél érdeklődünk, hogy éreztek-e tegnap gázszagot. Egy kisgyerekes anyuka azt mondja: igen. Egy kisgyerekes pár azt mondja: nem. Egy szatyros hölgy szerint pedig ma lehetett érezni. „Ma?” „Igen, délelőtt.” Állítólag a pesterzsébeti főutcán, 10 körül. Erősen.

Odaballagunk. Az eső már csak szemerkél. A főutca szépen felújított, van játszótér, kisvasút, térkő, meg szökőkút. Város a városban. A retro hamburgeresek és a háromszáz forintos Rubik-kockát áruló trafikok közt megbújik egy női ruha bolt, oda megyünk kíváncsiskodni. A butikos nem érzett semmit, azt mondja, bár reggel óta itt van. Pech.

Marad hát a saját orrunk, végigszaglásszuk Pesterzsébet. Semmi tudományosság, a módszer szimplán tapasztalati: szimatolunk.

Tényleg van némi szag, de nem feltétlenül gáz. Fotósunk szerint olyan, mint a fingszagú spray – hetedikben azzal viccelte meg a lányokat a suliban, innen a tapasztalat. Én elhiszem neki. Szerintem azonban a rejtélyes és szúrós odör inkább a kátrányra emlékeztet, mint a gázra. Visszanézünk a járdajavító munkások irányába, de már elmentek.

Eljárás

A rosszullétek rejtélye tehát még mindig nem oldódott meg, eredményre mi sem jutottunk, marad a hivatalos vizsgálat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, a történtek miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt eljárást indítottak az ügyben. Gyanúsított még nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik