Közélet

Rejtélyes mérgezés egy pesterzsébeti iskolában

iskolai-rosszullet(210x140)(1).jpg (ingyenes, )
iskolai-rosszullet(210x140)(1).jpg (ingyenes, )

Több mint ötvenen kerültek kórházba. Az iskolát zárt területté minősítették, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Mint arról a Hír24 beszámolt, több tucat gyerek lett rosszul hétfőn délelőtt a XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanulói közül. Először 22-en jelezték, hogy fáj a fejük és émelyegnek, később újabb és újabb diák lett rosszul.

Az épületet kiürítették, a körülbelül kétszáz diáknak az utcán kellett várakoznia, míg a tűzoltók a termek levegőjét megvizsgálták. A speciális műszerek veszélyes anyagot nem jeleztek, így a diákok visszatérhettek.

Dél körül – a már visszatért gyerekek közül – többen is szóltak tanáruknak, hogy hányingerük van, így a katasztrófavédelem úgy döntött, biztonsági okokból újra kiürítik az épületet. A gyerekek először a közeli másik iskolában szállásolták el, majd hazaengedték őket.

Ismeretlen, azonosíthatatlan szag

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint több mint harminc gyereket és fiatalt vittek a Heim Pál Gyermekkórházba, illetve az Erzsébet Kórházba. Előbbibe a 14 éven aluliakat, utóbbiba az idősebbeket szállították kivizsgálásra, megfigyelésre. A mentőszolgálat sajtóügyeletese végleges adatokat későbbre ígért.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a szakemberek az épület szerkezeti elemeit is megvizsgálják, hogy kiderüljön, beszivároghatott-e valamilyen anyag, s ha igen, hogyan terjedhetett az el. A katasztrófavédelem munkatársai kedd reggel hat órakor újra visszatérnek, és megismétlik a méréseket.

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója egyelőre nem tudta megmondani, mikor lesz újra tanítás az intézményben. Ez többi közt attól függ, milyen eredményt hoznak a reggeli mérések, és kapnak-e engedélyt a szakemberektől. Az igazgatónő szerint a gyermekek egy ismeretlen eredetű szagot éreztek, de a műszerek nem tudtak azonosítani egyetlen ismert veszélyes anyagot sem a levegőben.

Mint a szén-monoxid…

Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője elmondta: hozzájuk 17 gyermeket szállítottak be, a diákoknál szén-monoxid-mérgezésre utaló tüneteket diagnosztizáltak. A gyermekek állapota oxigénterápiára javult. Többségüket már haza is engedték, három gyermeket tartanak még bent megfigyelésre.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos-igazgatója az MTI-vel azt közölte: délután négy óráig a korábbi 19 diák után további gyermekeket szállítottak az intézmény toxikológiai osztályára fejfájás, hányinger, szédülés, enyhe mérgezés tüneteivel. A XX. kerületi iskola tanulói közül 36 gyermek került be a Heim Pál kórházba, állapotuk kielégítő.

Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Hír24-nek azt mondta, a történtek miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt eljárást indítottak az ügyben. Gyanúsított még nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik