Belföld

Szűkmarkúak a kormánypárti képviselők

Mindössze 10 képviselő adományozott az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak. Nem tudni, hogy Orbán adott-e.

Kapcsolódó cikkek

Eddig 151 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba – írja a mai Blikk. A napilap cikke ismerteti, hogy az áprilisban indult civil kezdeményezés mögé a kormány is odaállt, azonban eddig mindössze tíz volt és aktív képviselő nyúlt a zsebébe, hogy saját pénzéből is lefaraghassa az állam egyre növekvő tartozásait.

Horváth Tihamér, az alap irányító testületének tagja elmondta, hogy eddig 151 millió forint érkezett a számlára, aminél többre számítottak. “Úgy számoltunk, hogy év végén inkább megnyílik a vállalkozások pénztárcája, mert akkora derül ki, mekkora összeget tudnának nélkülözni. Ez elmaradt” – mondta.

A Blikk megtudta néhány olyan politikus nevét, aki nem fukarkodott. Az első helyen Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője áll. Ő 16 ezer eurót adott hónapokkal ezelőtt, ami akkor 4,3 millió forintot ért. A második Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millióval. Selmeczi Gabriella közölte: “Amint meghirdették a kezdeményezést, összekapartam a pénzt. Tulajdonképpen az adósság rám eső részét fizettem be.”

A napilap úgy tudja, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bruttó bérét fizette be – 1,1 millió forintot, ami nettó 750 ezer forint körül van. Schmitt Pál köztársasági elnök szintén bruttó egyhavi fizetését ajánlotta fel, ami nettó bő egymillió forint. Rogán Antal fideszes képviselő, belvárosi polgármester 100 ezret adott tavaly, s mint a Blikknek elmondta, ennyit az idén is átutal.

Az MSZP-frakció nem támogatja, hogy ilyen “átláthatatlan alapba” fizessenek a képviselők – mondta Török Zsolt szóvivő a napilapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik