Belföld

A kormány hallgat a Századvégnek fizetett pénzekről

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2012. 06. 07. 17:23

Meglepően magas bevételnövekedéssel zárta a tavalyi évet a kormánnyal szerződött Századvég-csoport – írja az Index. Az elmúlt év decemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 1,3 milliárdos tanácsadói szerződést kötött a Századvég-csoporttal, melynek összegét februárban 3,1 milliárdra emelték. Habár a minisztérium szerint nem biztos, hogy a kormány a teljes összeget felhasználja, az tény, hogy a szerződött cégek árbevételei igencsak megemelkedtek.

Az Index úgy tudja, a múlt héten benyújtott pénzügyi adatok szerint az előző évekhez képest többszörösére emelkedtek a cég bevételei: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 34 millióról 210 millióra növelte nyereségét, míg a Strategopolis Kft. is háromszor akkora haszonról számolt be. Továbbá arról is beszámol, hogy a Strategopolis ezenkívül még 59 millió forintot osztalékként is kifizetett a tulajdonosoknak. A Századvég szerint nem a kormánnyal kötött szerződés eredménye a bevételnövekedés, de arról nem beszéltek, hogy nyereségük mekkora hányada származik állami megrendelésekből. A Strategopolis ugyancsak üzleti titokként kezeli az osztalék ügyét.

A Századvég-csoporttal szerződő NFM szintén nem közölt adatokat a kifizetésekről, mivel szerintük a szerződés alapján létrejött valamennyi dokumentum döntés-előkészítőnek számít, amit viszont bizalmasan kezelnek. Ezzel szemben az Indexnek nyilatkozó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársa, Hüttl Tivadar szerint a Századvégnek kifizetett közpénzek mértéke nem minősül döntés-előkészítő információnak.

A Századvég-csoport kiadásait egyéként külföldi tanácsadók alkalmazása is növelheti, bár a hétfői országgyűlés során Orbán Viktor cáfolta a kormány ilyen jellegű szerződéseit. Azt viszont nehéz tagadni, hogy a politikai és üzleti élet összefonódása tovább fokozzák a hazánkban amúgy is magas korrupció mértékét, ami miatt viszont tovább tarthat a válság.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.