Belföld

Eljött az Orbán-vazallusok ideje

A kormányfő sajátjaira cserélte le az előző rendszer oligarcháit.

A hatalmukkal korábban visszaélő, a 2010-ben ellenzékbe szorult politikai pártokhoz kötődő oligarchákkal úgy számolt le a Fidesz, hogy helyükre saját vazallusait ültette – állítja a Reuters. Az Orbán Viktorhoz hű üzletemberek irányítják a közpénzek és uniós források elosztásáért felelő intézményeket, állami cégeket.

A kormány nem megfékezte, hanem súlyosbította a korrupciót – idézte a hírügynökség a Transparency International legutóbbi elemzését. A Reuters szerint a Fideszhez közeli üzletemberek ugyanúgy bebetonozták pozíciójukat az ország üzleti életében, ahogyan a Fidesz a politikában. A hírügynökség példaként említi Nyerges Zsolt és Simicska Lajos cégeinek szárnyalást. A két üzletembert nem sikerült megszólaltatni, de Heim Péter, a Századvég elnöke a hírügynökségnek azt mondta: egyelőre nincs vége az oligarchák idejének Magyarországon.

Bankot robbanthat a Századvég-csoport – írta közben a Népszava. A lap szerint egymilliárd forintot kereshet – más mellett – a nemzeti szerencsejáték-stratégia kidolgozásával a Századvég-csoport. A kormányzati tenderen győztes konzorcium amúgy is 2,2 milliárd forintért ad tanácsokat 2014 végéig, ezen felül számlázhat egymilliárdot május végéig különféle koncepciókért. Így az eredetileg tavaly őszre ígért szerencsejáték-stratégiáért is, amit megelőzött az ágazati törvény módosítása.

Ugyanakkor két lap is „lezöldbárózza” Csányi Sándort. Az Origo a nyilvánosan elérhető adatok alapján összegyűjtötte, kikre illik Ángyán József volt államtitkár leírása, míg a hvg.hu egy rádióinterjú alapján írt az OTP elnök-vezérigazgató agrárvállalkozásairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik