Belföld

Áder vétócsúcsot érhet el

áder (áder)
áder (áder)

Alig lépett hivataba az új államfő, máris három jogszabályt küldött vissza a parlamentnek. Ilyen tempóban leelőzheti Sólyomot.

Időarányosan még egyetlen köztársasági elnök sem emelt annyi politikai vétót, mint Áder János hivatalba lépése óta – magyarázta Kumin Ferenc, a Századvég politikai elemzője az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A szakértő szerint az államfő üzenete egyértelmű: ahogy ígérte, következetesen betartatja a házszabályt és a jogalkotási törvényt.

Áder János kedden, formai okok miatt két újabb jogszabályt küldött vissza a parlamentnek. A köztársasági elnök úgy vélte, a kisajátításról és a sportlétesítmények tulajdonlásáról szóló jogszabályok elfogadásakor az Országgyűlés nem tartotta be a házszabályt és a jogalkotási törvényt, mert a javaslatokhoz közvetlenül a zárószavazás előtt érkeztek módosítók.

Kumin Ferenc emlékeztetett, a 2010-ig hivatalban álló Sólyom László harmincegyszer élt vétójogával öt év alatt, ezért ha a parlament nem változtat jogalkotási gyakorlatán, akkor Áder megközelítheti ezt a számot.

A Századvég elemzője szerint ciklustól függetlenül rossz gyakorlat, hogy közvetlenül a zárószavazások előtt érkeznek fontosabb módosítók a jogszabályokhoz. Ez gyengíti a jogalkotásba vetett bizalmat, hiszen a lényeges változtatások a részletes vitában kell hogy témák legyenek. Áder üzenete egyértelmű: ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni – mondta Kumin a 180 percben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik