Belföld

Túl sokba kerül a súlyos beteg a kórházaknak

A rehabilitációra szoruló súlyos betegek jelentős része nem kapja meg idejében a szükséges ellátást, mert a kórházaknak a finanszírozás rendszere miatt kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni - írja a Világgazdaság.

A jövőben országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat, ám a fejlesztések nyomán nem lesz több pénz az ellátásra, a vonatkozó kormányhatározat szerint ugyanis “az újonnan megjelenő rehabilitációs lehetőségek finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013-2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget”. Ez azt is jelentheti, hogy miközben egyre több a rehabilitációs lehetőség, a súlyos betegeket ellátó kórházak, osztályok működésképtelenné válhatnak.

Az ellátóhelyek már így is pengeélen táncolnak, mert a jelenlegi finanszírozás nem egy adott beteg rehabilitációs ellátásának költségeit honorálja, hanem rehabilitációs ágyat “fizet”. Vagyis ugyanannyi pénz jár egy friss stroke-ot kapott vagy balesetben lebénult, munkaképes korú ember rehabilitációjáért, mint egy gyógyfürdőkórházban folyó tervezett kezelésért. Holott a tervezett kezelések jóval kevesebbe kerülnek, hiszen az azonnali rehabilitációhoz rengeteg gyógyszerre, eszközre, folyamatos orvosi, nővéri munkára van szükség.

A szakma ezért kéri évek óta, hogy magasabb szorzóval ismerjék el az azonnali rehabilitációt – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik