Belföld

Szócska: fontos a győri kórház fejlesztése

Félúton jár a győri Petz kórház 11,3 milliárd forint értékű fejlesztése. A projekt már elkészült elemeit, szerdán adta át az intézmény vezetősége. Az ünnepségen Szócska Miklós államtitkár is részt vett.

Uniós támogatással, történetének legnagyobb fejlesztése zajlik jelenleg is a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt az egykori C épület helyén magasodó, új hotelszárny alapkőletételét ünnepelhették a megyeszékhelyen, április 18-án pedig, a már elkészült részlegeket adtak át az intézményben.

A találkozó kezdetén Dr. Tamás László János, főigazgató-főorvos köszöntötte a megjelenteket. „Újabb mérföldkő áll előttünk. Birtokba vehetünk egy olyan területet, amely már nagyon hiányzott a kórház életéből. Jócskán a projekt felénél tartunk, a beruházási költségek szempontjából viszont még csak a 20 százalékos határt értük el. Az építkezés mellett természetesen az eszközbeszerzést is nagyon várjuk, és reméljük, hogy a projekt busásan megtérül majd” – hangsúlyozta beszédében a létesítmény vezetője.

Megvalósult álom

Az infrastruktúra fejlesztés keretében mostanra elkészült a B épületben a Gyógyszerészeti Osztály, szintén a B épületben, teljesen megújult környezetben várja a betegeket a Központi Radiológiai Osztály, de a Központi Intenzív Osztály rekonstrukciójával is végeztek a szakemberek március végén. Ezen betegellátó egységeket adták át szerdán, Szócska Miklós jelenlétében. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, mindig fontos egy közösség életében, amikor új épülettel gazdagodik, nincs ez másként Győrben sem. „Igyekeztünk ezeknek a programoknak töltést adni, mégpedig azért, hogy egy rendszerstratégia részei legyenek. Úgy éreztük, hogy korábban a pályázatok nem voltak funkcionálisak, ezen szerettünk volna változtatni. Úgy nyertek értelmet ezek a projektek, hogy térségi központokban kezdtünk el gondolkodni. Így ez a fejlesztés, az egészségügyi rendszerben is fontos szerepet fog kapni a jövőben” – emelte ki a beruházás jelentőségét az államtitkár.

Szócska Miklós hozzátette, a fejlesztések mellett komoly munkák várnak még a kormányra ezen a téren. „Nagyon paradox helyzet van az országban, hiszen az egészségügyi intézmények átalakulnak, fejlődnek, de a humán erőforrás ezzel együtt csökken. Nagy munka lesz újjáépíteni az országot egy világégés után, de most mindenkinek a részeredményeket, az aprólékos előrelépéseket kell figyelembe vennie. A kapacitás további csökkenését béremeléssel próbáljuk kompenzálni, de azt már most látjuk, hogy 15 év kellene ahhoz, hogy a kialakított osztályokat feltöltsük szakemberekkel” – értékelte a jelenlegi egészségügyi helyzetet az államtitkár.

Magasodik a Petz-projekt

A beszédeket követően a szerdai találkozó résztvevői körbejárták a felújított, rekonstruált épületrészeket, ahol az ünnepélyes szalagátvágásra is sor kerülhetett. A részlegek megtekintése után, a használatbavételi engedéllyel ugyan még nem rendelkező, de teljesen kész helikopter-leszállóhoz vezetett a vendégsereg útja, innen, az új hotelépületre is ráláttak az érdeklődők. Jelenleg az V. szint betonozási munkáit végzik a kivitelezők, de a tervek szerint májusban, ezen komplexum bokréta-ünnepére is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik