Belföld

Nincs pénz a kórházak felújítására

Németh D. László

2012. 04. 10. 09:40

Az államosított kórházaknak csak idén 24 milliárd forint kellene a legsürgetőbb munkákra, a pénzt maguknak kell kigazdálkodni.

Az év elején állami tulajdonba került 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintot jelölt meg idén szükséges felújítási és beruházási forrásként, írja a Világgazdaság, és a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szerint megalapozott ez az igény. Az állami költségvetésben azonban semmilyen pluszforrás nem áll rendelkezésre, az intézményeknek saját forrásaikból, uniós támogatásokból, valamint a tb-támogatásból kell a pénzt előteremteniük.

Saját bevétel lehet egy kórház számára a külföldi, illetve az esetleges VIP-betegek ellátása, valamely helyiség bérbeadása, ám a Magyar Kórházszövetség számításai szerint az ilyen bevételek nem érik el az intézmények összbevételeinek 5 százalékát. Az uniós forrásokat általában nagyobb beruházásokra hirdetik meg, állagmegóvásra jellemzően nem ad pénzt az EU.

Az egészségbiztosítótól kapott finanszírozásból a béreken túl a napi működéshez szükséges kifizetéseket lehet csak teljesíteni; ha azt mind kifizetnék, a fennmaradó összeget már lehetne felújítási-felhalmozási forrásként kezelni, ám ma egyetlen kórház sincs, amely minden kötelezettségét percre pontosan teljesítené és még pénze is maradna – írja a lap.

A halaszthatatlan munkálatok között olyan kötelezettségek – például a töredezett padló cseréje, a hámló vakolat miatti festés – is szerepelnek, amelyeket valamely hatóság írt elő. Ezeket akkor is teljesíteni kell, ha nincs pénz, ugyanis ha elmulasztják, akár meg is bírságolhatják a kórházat – mondta a lapnak Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.