Belföld

Türelmi időt kapunk a BKV-ellenőröktől

Enyhíti a Budapesti Közlekedési Központ a lejárt bérletigazolványokkal kapcsolatos szankcionálást. Pótdíjazás helyett először csak figyelmeztetnek a jegyellenőrök.

A bérletigazolványok tíz évig érvényesek, azokat lejártukkor újra kell cserélni. Ha ezt az utas nem teszi meg, akkor a BKK jegyellenőrei figyelmeztetik, az utasnak ezt követően nyolc napja van, hogy új igazolványt készítessen, a kilencedik naptól a rájegyzéssel ellátott bérletigazolvány már érvénytelen és használata pótdíjazást von maga után – közölte kedden a közlekedési központ.

A nyolcnapos türelem nem vonatkozik arra az esetre, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a tömegközlekedési szolgáltatást, például a bérletszelvényre nem írta fel a bérletigazolványa számát. Az ilyen visszaéléseket azonnal büntetik. Ha pedig a bérletigazolványt a vele használt bérletszelvény érvényességi ideje alatt kell cserélni, akkor a bérletszelvényt is cseréltetni kell, és azon az új igazolvány számát kell feltüntetni.

Az igazolványokra szükség van, mert a bérletek átruházásával kapcsolatos visszaéléseket csak így lehet felderíteni. Ezt a jövőben fokozottan ellenőrzik majd. A BKK kitért arra is, hogy dolgoznak az elektronikus jegyrendszer bevezetésén, addig viszont a mostani papíralapú rendszer csalásra, visszaélésre lehetőséget adó kapuit igyekeznek bezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik