Belföld

Jobbik: A jövő legyen Horthyé!

vonagábor(i) (jobbik, vona gábor, vollner jános)
vonagábor(i) (jobbik, vona gábor, vollner jános)

A párt frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt javasolta, hogy 2013-at szenteljük Horthy Miklósnak.

Vona Gábor a XX. század legnagyobb magyar államférfijának nevezte Horthy Miklóst. Azt javasolta: a volt kormányzó újratemetésének 20. évfordulója alkalmából 2013-at nyilvánítsák Horthy-évnek, amikor mindenki megvallhatja, mit gondol a XX. századi magyar történelemről, amelyet – szerinte – jelenleg meghamisítanak.

Az ellenzéki képviselő kulcskérdésnek nevezte a kormányzó rehabilitációját, mert szerinte ma Magyarországon kultúrharc zajlik, amelyben a balliberális kultúrmonopólium érvényesül, amelynek vezető arcai “a nemzeti-keresztény értékrendbe napi szinten törlik bele a lábukat”.

Rétvári Bence államtitkár maga is történelemhamisításról beszélt, amikor azt mondta: helyre kell tenni a történelmi tényeket, amelyeket 40 évig valótlanul állítottak a tankönyvekben. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy jogi értelemben nem kell Horthyt rehabilitálni, mert nem ítélték el soha semmilyen háborúval kapcsolatos bűncselekmény miatt.

Előzőleg Tarnai Richárd, a KDNP képviselője Tormay Cécile emléktáblája és a Horthy-szobor befestékezése, valamint egy focimeccsen ennek kapcsán megjelent transzparens ügyében arról beszélt, hogy ez a stílus minden demokratának elfogadhatatlan.

A Hír24 szavazásából korábban az derült ki, hogy a 23 ezer szavazó közül majd’ 13 ezren nem állítottak volna szobrot Horthy Miklósnak. Csaknem 10 ezren viszont az alkotást vörös festékkel leöntő ügyvédet ítélték el .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik