Belföld

A Fidesz nem engedi vizsgálni a Közgép ügyeit

Lázár János szerint házszabályellenes a javaslat. Jobbikos honatyák tüntettek az ülésteremben.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például interpellálhatnak, kérdéseket intézhetnek a kormányfőhöz vagy a szaktárca vezetőjéhez. Lázár János hozzátette: várják a parlament alkotmányügyi bizottságának állásfoglalását az ügyben, egyébként ha bárki törvénytelenséget gyanít, kötelessége feljelentést tenni, a magyar vállalkozások „sározása, megbélyegzése” viszont nem viszi előre a gazdaságot.

A vizsgálóbizottság felállítását a Jobbik elnöke javasolta, mivel szerinte Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől hangos a média és a politika. Ráadásul Orbán Viktor sem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

Ez botrány

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői, napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: az Orbán Viktor miniszterelnök barátja és volt szobatársa érdekeltségébe tartozó Közgép jelenleg a közbeszerzések egyötödét uralja. Miközben a kis- és közepes vállalkozások nem jutnak forráshoz, a Közgép 34 milliárd forint hitelt kapott állami bankoktól.

Beszéde alatt több jobbikos képviselő is transzparenseket tartott fel „Közgép nem egyenlő közpénz”, “Akinek nincs cégbirodalma, az annyit is ér” felirattal.

Kövér László házelnök felháborítónak nevezte a transzparensek felmutatását. Szerinte a Jobbik nem először lépi át azokat a határokat, amelyeket húsz éven keresztül egyetlen parlamenti frakció sem lépett át.

Minden rendben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János válaszában hangsúlyozta: ezt a témát a parlamenten belül kérdésekkel és interpellációkkal is lehet megnyugtatóan rendezni, nincs szükség vizsgálóbizottság felállítására. Ha a jobbikos politikusok kérdést tesznek fel, akkor a kormány részletesen válaszolni fog.

Megítélése szerint ha bárki bármilyen jogellenes tettet látott, megtámadhatta volna a közbeszerzési eljárások eredményeit, ezt mégsem tette meg senki.

MSZP: elvileg sima ügy

A szocialisták elnökhelyettese szerint nagyon ócska fogás lenne, ha a kormánypártok jogtechnikai trükkökkel bújnának ki az “oligarchabizottság” létrehozásának kötelezettsége alól.

Simon Gábor kijelentette: a házszabály világosan rendelkezik arról, hogy ha a képviselők legalább ötöde, vagyis 78 honatya beáll a javaslat mögé akkor létre kell hozni a testületet.

A Jobbik mellett az MSZP és az LMP is jelezte, hogy támogatja a vizsgálóbizottság felállítását, ez pedig már elegendőnek bizonyulhat.

Szembeszáll a főnökkel?

A Parlamentben az is kiderült, hogy Lázár János nem ért egyet Orbán Viktorral a pártok finanszírozásáról. Kattinson a részletekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik