Belföld

Átvilágítanák Simicskáék állami megbízásait

A Jobbik kiszabadítaná a kormányt „ennek a körnek” a csapdájából. Az MSZP és a DK szerint Kaya Ibrahim szelleme kísért.

Az ellenzéki párt országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében.

Vona Gábor elnök elmondta: az elmúlt hetekben a két üzletember kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől „hangos a média és a politika”. Ráadásul Orbán Viktor hétfőn a parlamentben nem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

A pártelnök szerint ki kell vizsgálni az elmúlt két év kétes ügyeit, meg kell előzni azt, hogy folytatódhasson ez a gyakorlat, valamint ki kell szabadítani a kormányt „ennek a körnek a csapdájából”.

Emlékeztetett arra, hogy 78 képviselő aláírása kell a vizsgálóbizottság létrehozásához. Megítélése szerint furcsa lenne, ha az ellenzéki pártok nem támogatnák a kezdeményezést.

DK: az elnöki hivatalig ér az oligarchák és a fantomcégek világa

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint Áder János megválasztott köztársasági elnöknek tisztáznia kell magát. Vadai Ágnes a hvg.hu keddi írására hivatkozott, amely szerint fantomcéget felügyelt az államfő hivatalvezetője. Erről részleteket itt talál.

A független honatya arra kérte Ádert, bizonyítsa be, hogy nem az oligarchák és a fantomcégek világát építi, hanem a magyar emberek érdekeit fogja szolgálni az ország első embereként.

MSZP: visszatérőben a Kaya Ibrahimok

A ciklus felénél járva az elmúlt két évben intézményesített fideszes rablógazdaság immár a Köztársasági Elnöki Hivatalnál zörget, más szóval a Simicska Lajosok, Nyerges Zsoltok után visszatérőben a Kaya Ibrahimok és Josip Tot-ok is – fogalmazott közleményében az MSZP elnökségi tagja.

Szanyi Tibor szerint a leendő államfő leendő hivatalvezetője nem más, mint Haszonicsné Ádám Mária, a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója, mellesleg a Simicska Lajoshoz köthető Quality Invest Rt. korábbi felügyelője.

E cég egyike azoknak, amelyek a kilencvenes években papíron Kaya Ibrahimhoz kerültek, majd úgy tűntek el, mint az a ma már körülbelül 300 milliárd forintnyi közpénz, amit a második Orbán Viktor második hatalomátvétele óta különböző Fidesz-barát cégek nyertek el – írja az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik