Belföld

A kormánypártok pénz nélkül is boldogulnak?

A Fidesz és a KDNP egyaránt elfogadhatónak tartaná, ha felfüggesztenék a a pártok 2013-14-es költségvetési támogatását.

Az Origo csütörtökön írt arról, hogy Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának ülésén azt javasolta, hogy egy forint költségvetési támogatást se kapjanak a pártok 2013-ban és 2014-ben. A portál szerint ezt a költségvetés rossz helyzetére hivatkozva vetette fel a kormányfő. Szijjártó Péter a honlapnak meg is erősítette az információt.

A hírt ma Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője úgy kommentálta: felmerülhet az a kérés, hogy a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki a részüket. Azt mondta, a Fidesz különböző szervezetei meg fogják tárgyalni a felvetést, de további részleteket nem közölt.

Hasonló önfeláldozást tanúsítanak a kereszténydemokraták is: a KDNP szerint a nehéz költségvetési helyzet a politikai szereplők részéről is áldozatokat kíván. Ez indokolhatja a pártoknak járó állami támogatás átmeneti módosítását. Az alaptörvény VIII. cikkelyére utalva úgy fogalmaznak: ez egy demokráciában természetes.

Egészen más oldalról közelíti meg a kérdést az LMP. Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselője tegnap az ATV-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami pártfinanszírozás arra szolgál, hogy független maradjon a politika a nagyvállalatok befolyásától. A politikus azzal egyet ért, hogy rendbe kell tenni a pártfinanszírozást, de mint mondta, “nem úgy, hogy ezentúl a Közgép lesz az egyetlen támogató“.

Az MSZP szerint az Orbán-ötlet növelné a pártfinanszírozás átláthatatlanságát. Tóbiás József frakciógazgató azt mondta: ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek. A politikus közölte: komolytalan a miniszterelnöki felvetés, de elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő. Az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől.

Orbán Viktornak el kell döntenie, demokratikus közéletet szeretne átlátható, ellenőrizhető pártfinanszírozással, vagy az elmúlt huszonkét év legrosszabb hagyományainak egyikét, a fekete pártfinanszírozást akarja hivatalossá tenni – írja közleményében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Úgy véli, a kormányfő tudja, hogy a tagok és támogatók képtelenek fenntartani a pártokat.

“Ha a Fidesz úgy gondolja, hogy képes költségvetési támogatás nélkül is működni, akkor ez nyílt bevallása annak, hogy olyan üzleti- gazdasági hátteret épített ki az elmúlt években, amely oligarchikus módon összefonódik Orbán rendszerével. A Fidesz ilyen módon az általa biztosított, teremtett üzleti előnyöket kívánja most saját politikai előnyévé fordítani. Ez a szabad választások halála lenne” – olvasható a politikus közleményében. Gyurcsány hangsúlyozza: a Demokratikus Koalíció egyetlen fillér állami támogatásban sem részesül; nem a maguk pénzét féltik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik