Belföld

Fiatalok dohányzásellenes kampánya Hódmezővásárhelyen

dohányzás (dohányzás)
dohányzás (dohányzás)

Versenyt hirdetnek az Egészséges Vásárhely Program (EVP) dohányzásmegelőzési kezdeményezése részeként általános iskolások és középiskolások számára.

Az EVP 2010-ben indult, az országban egyedülálló dohányzásleszoktató programja során a dohányosok hathatós segítséget kapnak: a leszokás gyógyszeres kezelésének több mint 60 ezer forintos költségét kétharmadrészben a program, illetve az önkormányzat fedezi. A programban részt vevőknek mindössze a kezelés költségének egyharmadát kell saját forrásból állniuk, ami nem több, mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára.

Az EVP ezt követően, tavaly hirdette meg dohányzásmegelőző programját, melynek keretében a dohányzásról való leszokás támogatása mellett kiemelt figyelmet fordít a gyermekek és fiatalok dohányzástól való visszatartására. Ennek új eleme a 6-8. osztályos általános iskolások és a 9-14. évfolyamos középiskolások számára meghirdetett verseny.

Az általános iskolások feladata saját, dohányzással kapcsolatos kisfilm, plakát vagy szórólap, interjú, zeneszám, esszé, vers készítése. A középiskolás osztályoknak pedig saját Facebook-oldalt kell létrehozniuk és ott megosztaniuk minél több, színvonalas dohányzásellenes tartalmat. A cél az is, hogy a diákok minél aktívabbak legyenek és a lehető legtöbb embert vonják be a kampányba.

A kampány során megosztott dohányzásellenes tartalom lehet saját készítésű kisfilm, interjú, fotó, plakát- és szórólapterv vagy máshonnan átvett tartalom is. Az osztályok munkáját egy-egy felügyelő tanár koordinálja, segíti.

A most induló kampánytól azt várják a szervezők, hogy a fiatalok körében népszerű internetes közösségi oldalakat sikerül a dohányzás elleni küzdelem szolgálatába állítani, és a diákok a saját maguk által megfogalmazott dohányzásellenes üzeneteket lényegesen hitelesebbnek értékelik, így azok még több fiatalhoz eljutva nagyobb hatásfokot érnek el.
A két győztes osztály tagjai egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt Mártélyon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik