Belföld

Gyönyörű gyerekgyilkosok

Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények okoznak. Ráadásul egyes bogyókból akár már pár szem is tragédiához vezethet. A szakember szerint nagyon fontos a megelőzés, és hogy minél korábban megtanítsuk a gyerekeknek: ismeretlen növényt ne vegyenek a szájukba.


Laburnum anagyroides köznelyven aranyeső
Fotó: Shutterstock

Itt a jó idő, amikor a szülők egyre gyakrabban viszik ki a játszótérre a gyerekeket, vagy mennek kirándulni a hétvégén. Egy-egy ilyen alkalom azonban komoly veszélyeket is rejthet. A közismert mérgező növényeken kívül – mint a gombák egy része, az aranyeső, a gólyahír, réti boglárka, kutyatej, stb. – számos olyan virággal is találkozhatunk környezetünkben, amelyekről nem is sejtenénk, hogy gyökerének, szárának vagy termésének elfogyasztása igen súlyos következményekhez, akár tragédiához is vezethet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felmérése szerint 2010-ben 734 olyan mérgezés történt, melyet többségében növények, gombák okoztak. Ráadásul a mérgezettek többsége gyermek volt.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet adatai azt mutatják, a növények által okozott mérgezések száma évről-évre emelkedik. A nem kívánatos hatások lehetnek átmenetiek, vagy tartósak, súlyosak, amelyek általában később, a felhasználás után jelentkeznek, és visszafordíthatatlan károsodást okoznak. A tiszafa, a gyöngyvirág és a különböző piros színnel csábító, ám veszélyes bogyók miatt fordul elő a legtöbb mérgezéses eset.

Akár halált is okozhat

Zacher Gábor toxikológus szerint ezekből a növényekből már két-három mag elfogyasztása is olyan súlyos károsodást okozhat a szervezetben, ami akár halálhoz is vezethet. „Rosszullét, hányás, légzési nehézségek, gyomorbélrendszeri problémák, vízhajtás és a bőr kipirosodása, viszketése, ezek a leggyakoribb, kevésbé súlyos tünetek” – mondta a Hír24-nek a szakember. „Vannak azonban olyan növények, például a tiszafa, a bürök, a keserű mandula vagy a mérgező ádáz, amelyek elfogyasztásába akár bele is halhatunk” – tette hozzá.

Zacher Gábor szerint legtöbbször a szülők figyelmetlensége, tájékozatlansága vezet tragédiához, pedig a mérgezéses eseteknél a megelőzés a legfontosabb. Hangsúlyozta: már egészen kicsi korban meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy ismeretlen növényt ne vegyenek a szájukba, és minden háztartásban jó, ha van kis növényhatározó.

„Két-három éve volt egy esetünk. A szülő leszedett egy csokor gyöngyvirágot, betette egy pohárba. A virág három nappal később tönkrement, a szülő kidobta a szemétbe, de a poharat a vízzel az asztalon hagyta. A gyereke odament, megitta, és meg is halt. Olyan kardiotoxikonok vannak ugyanis a gyöngyvirágban, amelyek szívritmuszavart és hirtelen szívhalált okozhatnak. Pedig csak három napot ázott a vízben a virág” – mesélte a toxikológus.

Ha már megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Mindenképpen hívjunk orvost, és legyen nálunk minta a növényből, hogy könnyebben azonosíthassák azt, és gyorsabban érkezzen a segítség – hívta fel a figyelmet a szakember.

Növényi mérgek

Májusi gyöngyvirág: enyhe esetekben, a mérgezés béltünetekben nyilvánul meg, hányással, hasmenéssel. Súlyos esetekben szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság és görcsök lépnek fel. A halál oka szívbénulás.

Tiszafa: a tünetek: izgatottság, hányás, hasmenés, vérvizelés. Az idegrendszeri tünetek görcsökben, izomrángásokban, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, eszméletvesztés, kóma. A halál oka légzésbénulás.

Nadragulya: torok és szájszárazságot, szomjúság, rekedtség, nyelési nehézség. Száraz vörös bőr, a pupillák tágak, fényérzékenység, szédülés, szapora pulzus, magas láz. Súlyos esetben mozgáskényszer, nevető-síró rohamok, hallucináció, őrjöngési roham, görcsök. A halál oka rendszerint légzés és szívbénulás.

Maszlag: magjainak elfogyasztása dühöngést válthat ki. A levelek zavartságot, érzékcsalódást, bódultságot, aluszékonyságot idéznek elő. Gyakran kevert formában jelennek meg a tünetek, arcpír, szájszárazság, érzékcsalódások. Súlyos esetben kóma.

Gyűszűvirág: a növényi részek elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek, keserű szájíz, nyáladzás, émelygés, hányás, ritkán görcsös hasmenés. Az idegrendszeri tünetek, szédülés, fejfájás, izomgyengeség és aluszékonyság formájában jelentkeznek. Pszichés zavarok is előfordulnak, zavartság, izgatottság, delírium, hallucináció. Jellegzetes a színlátás zavara (sárgás, piros, kék, zöld szín), kettős látás, pupillatágulat, hallászavarok. 5-6 óra után súlyos szív és keringési zavarok lépnek fel, gyér pulzus, szorongó érzés, majd gyors pulzus, szívbénulás.

Aranyeső: hányinger, hányás, hasmenés, égető érzés a torokban, szomjúság, verejtékezés. Súlyos esetben görcsök, eszméletvesztés. Tág pupillák, fulladás.

Farkas kutyatej: a növény elfogyasztása száj, gyomor és bélgyulladást okoz. Hányás, hasmenés, szédülés, görcsök, szívpanaszok, pupillatágulat gyakori. Súlyos esetben ájulás következik be. Gyakori a vizelet véres elszíneződése.

A mérgező növényekről bővebben itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik