Belföld

Áder lecserélte a Schmitt-féle címert

Angyal Ágnes
Angyal Ágnes

2012. 05. 10. 06:16

Az új köztársasági elnök hangsúlyozta: készen áll az előtte álló feladatra, arra, hogy a magyarok érdekeit és értékeit képviselje.

Korábban a témában:

Áder János szerint Deák Ferenc korához hasonlóan ma is szükség van kiegyezésre, amelynek ezúttal arról kell szólnia, hogy “mi magyarok kiegyezzünk végre önmagunkkal”. Az Országgyűlés által május 2-án államfővé választott politikus erről köztársasági elnöki hivatalba lépése alkalmából, a Sándor-palota előtt elmondott beszédében szólt.

Áder úgy fogalmazott, a belső békét megteremtő kiegyezéshez egyikünknek sem kell erejét meghaladó nagy tetteket véghezvinnie. “Elég, ha egyenlő mércével mérünk. Elég, ha tisztelettel viseltetünk egymás iránt. Ha megbecsüljük, és követendő példának tekintjük a teljesítményt, amit sohasem valami elérhetetlen ideálhoz, hanem mindig kinek-kinek a személyes képességeihez viszonyítunk” – fejtette ki Magyarország új államfője, hangsúlyozva egyúttal: készen áll az előtte álló feladatra, arra, hogy a magyarok érdekeit és értékeit képviselje.

A beiktatási ünnepségre meghívót kaptak a jelenlegi és volt közjogi méltóságok, továbbá valamennyi országgyűlési képviselő és miniszter. A vendégek között ott van többek között a legfőbb ügyész, valamint az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Tiba István, az Országgyűlés jegyzője ismertette az Áder Jánost köztársasági elnökké választó parlamenti határozatot. Ezt követően Blaskó Péter színművész szavalta el József Attila A Dunánál című versét, a négy történelmi egyház vezetője pedig közösen kért áldást Magyarországra. Az ünnepség Áder János beiktatási beszédét követően a Szózattal zárult.

áder (áder, )
A beiktatásról készült galériát a képre kattintva nézheti meg
Fotó: Kummer János

Közben elindult az új államfő honlapja is, amely egyelőre csak a beiktatási ceremóniáról tájékoztatja az érdeklődőket. A Köztársasági Elnöki Hivatal weboldala jelenleg kék színű. Szembetűnő, hogy Magyarország címere mellől eltűnt az angyalpár, amely még Schmitt Pál előző elnök címerét díszítette.

MInt korábban megírtuk, Áder János ennél többre készül. Nagytakarítani fog a Sándor-palotában. Lapunk forrásai korábban megerősítették a Heti Válasz azon információját, miszerint a leendő államelnök a Fidesz vezérkara előtt világossá tette: nem lesz „aláírógép”, és teljesen átszervezi az elnöki hivatalt. Értsd: távozik a teljes Schmitt-stáb.

Az Országgyűlés május 2-i titkos voksolásán 262 szavazattal választotta köztársasági elnökké Áder Jánost, aki ezt követő parlamenti beszédében úgy fogalmazott, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz. Az új államfő tegnap ünnepelte 53. születésnapját. Áder János 1959. május 9-én született Csornán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.