Belföld

Felkészül Áder

Csak a Fidesz EP-képviselőjére érkezett államfőjelölti ajánlás. Születésnap után elnökösködés öt évig.

Áder Jánost 262 (Fidesz-KDNP) képviselő javasolta. Az államfőválasztás május 2-án, szerdán lesz az Országgyűlésben. Napirenden csak ez a kérdés szerepel. Ellenjelölt nincs, az ellenzéki frakciók nem tudtak állítani. A köztársasági elnököt titkosan választják, az érvényességhez első körben a képviselők kétharmadának egybehangzó voksa kell. Ez csak kormánypárti szavazatokkal jöhet össze, az ellenzék vagy részt sem vesz a titkos voksoláson, vagy nemmel szavaz.

Ha az első szavazás eredménytelen, másodikat kell tartani. Ellenjelölt híján Áder biztosra mehet, hiszen ekkor a szavazatok számától függetlenül a legtöbb érvényes szavazatot gyűjtő jelölt válik államfővé. A titkos szavazás hatvan percig tart, ezt követően a levezető elnök kihirdeti az eredményt, az új államfő esküt tesz, aláírja az okmányokat, majd beszédet mond. Az alaptörvény szerint az új államfő a megválasztását követő nyolcadik napon – május 10-én – foglalja el hivatalát.

Áder János előző nap ünnepli 53. születésnapját

A Fidesz-KDNP jelöltje 1959. május 9-én született Csornán. 1977-ben a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. 1983-ban az ELTE jogi karán szerzett diplomát, egyetemi évei alatt tagja volt a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumnak.

Tanulmányai befejezése után tanácsi jogi előadóként dolgozott, majd 1986-tól 1990-ig az MTA Szociológiai Kutatóintézetében volt tudományos munkatárs. 1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón. 1988 áprilisában belépett a március 30-án megalakult Fideszbe. Ezt követően idehaza politizált pártja egyik vezéralakjaként 2009 nyaráig, amikor EP-képviselővé választották.

Most Brüsszelből tér haza. Áder János nős, felesége bíró, négy gyermekük született. A politikus családjával beköltözik az állam Béla király úti rezidenciájára. Korábban lapunk forrásai megerősítették a Heti Válasz információját, miszerint a leendő államelnök a Fidesz vezérkara előtt világossá tette: nem lesz „aláírógép”, és teljesen átszervezi az elnöki hivatalt.

Áder Jánosra kemény harc vár, ha vissza akarja szerezni az elnöki intézmény tekintélyét. Korábban Kértük a Mediántól Hann Endrét, az Ipsostól pedig Závecz Tibort, tippeljen, milyen népszerűséggel tér vissza immár államfőként Áder János a magyar politikába. Egyikük sem kockáztatta meg a választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik