Belföld

Fantomcéget felügyelt Áder hivatalvezetője

A Kaya Ibrahimnak "eladott" cégek egyikében volt felügyelőbizottsági tag a megválasztott köztársasági elnök leendő hivatalvezetője - írja a hvg.hu.

Haszonicsné Ádám Mária az államigazgatási jogkört gyakorló, például építés-, gyám- és adóügyekben eljáró Budapest Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója. Korábban a Quality Invest Rt.-ben volt felügyelőbizottsági tag, ez volt azon cégek egyike, amelyek rejtélyes módon – papíron – a mit sem sejtő Kaya Ibrahimhoz kerültek, majd “fantomizálódtak” a kilencvenes évek közepén.

Haszonicsné Ádám Máriát a Fideszhez régóta közel álló, a párt munkáját korábban is segítő hivatalnokként írták le a hvg.hu. forrásai. Még az 1990-es években ismerkedett vele össze Áder. A cégnyilvántartás adatai alapján ez a segítség kiterjedhetett arra is, hogy 1992 áprilisában elvállalta a Fidesz-közeli részvénytársaság egyik felügyelőbizottsági tagsági posztját.

Az üzletviteli tanácsadást végző és különböző termékek kereskedelmével foglalkozó Quality Invest Rt. igazgatósága Varga Tamásból, a Fidesz akkori gazdasági igazgatójából, Simicska Lajosból, az adóhivatal későbbi elnökéből, valamint Kövér László testvéréből, Kövér Szilárdból állt. A felügyelőbizottságba pedig a már említett Haszonicsné Ádám Márián kívül az MDF egykori gazdasági igazgatója, Kollár K. Attila és a Magyar Rádiót 2006-tól 2010-ig irányító Such György került be.

A Quality Invest 1993-ban átmenetileg tagja volt az Orbán Viktor édesapja és testvére érdekeltségébe tartozó gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek is. A befektetések ellenére a cég nem volt hosszú életű: 1997-ben törölték a cégnyilvántartásból. A társaság ekkor már a török Kaya Ibrahim tulajdonába került.

Egy Németországban dolgozó török vendégmunkás, Kaya Ibrahim és mások 1995-ben 14 darab, összesen mintegy 300 millió forintos adótartozással terhelt Fidesz-közeli céget vásároltak meg, amelyeknek tartozásait ezután nem lehetett behajtani. A társaságokat eladó Schlecht Csaba elleni nyomozást a rendőrség 2001-ben megszüntette, annak ellenére, hogy Schlecht hasonló üzletet bonyolított le Joszip Tottal – emlékeztet a hvg.hu.

Haszonicsné Ádám Mária a hvg.hu kérdésére úgy válaszolt: fb-tagságáról 1993 nyarán lemondott, ezután a cég működésével kapcsolatos eseményekkel, a tulajdonosváltással és a cég megszűnésével, nem foglalkozott. A hírportál ugyanakkor azt írja: az Opten Kft. cégnyilvántartása szerint Haszonicsné Ádám Mária 1997. április 24-ig volt a vállalat felügyelőbizottság tagja, csakúgy mint Such György, a Magyar Rádió későbbi elnöke és Kollár K. Attila, az MDF volt gazdasági igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik