Belföld

Művészettel a gyermekekért

A Maroshegyi Óvodát Művészeti Bázisóvodává avatták pénteken délelőtt. Az évek óta kiemelt művészeti neveléssel foglalkozó intézmény fogja össze a program szerint működő óvodákat a megyében.

Az ünnepségen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője és Nagy Jenőné főiskolai adjunktus, az alkalmazott művészeti program szerzője. A Maroshegyi Óvoda már évek óta dolgozik a Nagy Jenőné főiskolai adjunktus által kidolgozott „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” elnevezésű alternatív programmal. Pénteken délelőtt Művészeti Bázisóvodává avatták a Maroshegyi Óvodát, mely összefogja azokat az óvodákat, melyek szintén Nagy Jenőné programját használják a mindennapi nevelés során. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András mondott köszöntőt, majd Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője felavatta a névtáblát az intézmény bejáratánál.

Az eseményen jelen volt Nagy Jenőné főiskolai adjunktus, az alkalmazott művészeti program szerzője is. A nevezetes ünnepségen a nagycsoportosok adtak műsort a Hermann László Zeneiskola növendékeivel, majd az óvoda vezetője körbekalauzolta a város elöljáróit az intézményben. A program alapvető célja a gyermekek és a művészetek közötti erős érzelmi kötődés kialakítása úgy, hogy beépítik a kisgyermekek nevelésébe mindazon értékeket, amelyeket a környezetük megőrzött. A népművészet formanyelvén fogant vers, mese, énekes játék, vizuális és tárgyi környezetet kiemelő program tevékenységi keretként építi be a hagyományőrzést, népszokásokat, és az óvodapedagógusok évszakokhoz, jeles napokhoz csoportosítva tervezik meg az óvodai nevelés tartalmait.

A Maroshegyi Óvoda alkotó szakmai műhelyt hozott létre, amely lehetőséget teremt a gyakorlati munka minőségének javításához. A cél a program magas szintű képviselete, művészeti értékeinek közvetítése, szakmai kapcsolatainak ápolása, az egymástól való tanulás és az együttgondolkodás jegyében. A programban működő óvodák megismerve egymás jó nevelési gyakorlatait, megosztják a tapasztalataikat és tanulnak egymástól. Az együttműködés segít lépést tartani a változásokkal, továbbá tevékenységükkel az Országos Egyesület munkáját is segítik.   A program szerint működő óvodák Székesfehérváron és a megyében: Székesfehérvár – Felsővárosi Óvoda, Székesfehérvár – Alma Óvoda, Iváncsa – Mesepalota Művészeti Óvoda, Sárisáp – Napköziotthonos Óvoda, Sárosd – Napraforgó Óvoda, Soponya – Mesevár, Mór – Napsugár Óvoda, Vál – Napköziotthonos Óvoda, Alcsútdoboz – Háromhárs Óvoda, Csolnok – Óvoda

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik